Четиво за здравни депутати и министри

Акад. Дамян Дамянов: Профилактиката трябва да е водещата!

Виждате какво се случи в спешната медицина. Така е, когато липсва дългосрочно мислене и стратегическо планиране. Ние многократно сме повдигали въпроса с катастрофалното намаляване на кадри в някои специалности. След 24 часа той отзвучава, докато в един момент разберем, че няма кой да обгрижва “спешно” софиянци. И тогава става болезнен. Но този кадрови проблем не е възникнал от няколко месеца.

Само за обучението на парамедици дискусията се води от 7-8 години. Когато не ти достигат кадри, трябва да започнеш да ги обучаваш. А кадрите в медицината тотално застаряват. Хирурзите в България през 2003 г. бяха 2200, сега са 1400. И средната им възраст от 49 сега е 55 години. В страната работят по-малко от 40 млади хирурзи. А ние имаме 226 хирургични отделения. Нямаме млади кадри, за да покрием хирургичната дейност в страната. В България имаме около 60 действащи патолози и още толкова пенсионери, които се включват.

А болниците в България са над 320. Ако имат хирургични отделения, а нямат патологоанатомични звена, как ще функционират те? Не достигат анестезиолозите, педиатрите, да не говорим за съдебните медици и пр.

Отдавна съм стигнал до извода, че трябва да се създаде “Медицински съвет на мъдреците”, които да уточняват стратегията на здравеопазването в България. Да очертаят пътя за следващите 20 години и политиците и държавниците да го следват.

Когато развалиш една здравна система, когато подлагаш на съмнение здравноосигурителния модел, тогава деморализираш хората. После се учудваш, че първо милион, после два милиона не искат да се осигуряват здравно. Здравната реформа е девалвирана, показва лоши резултати и хората са недоволни от нея, не са заинтирисувани да се осигуряват.

Трябва да има 3 здравни жалона: къде е интересът на държавата, на болните и на съсловието. И те да се срещнат в една правилна политика.

За съжаление, у нас профилактичната медицина е безкрайно пренебрегвана. Тя е направо изоставена, а от нея трябва да се започне.

в. “Телеграф”/17 юни

Коментар.  И ние многократно сме наблягали на недостига на кадри и липсата на профилактика. А тя започва, както е известно, със здравната промоция (просвета). За съжаление, нито един от досегашните ръководни състави на МЗ и МОН не обръща внимание на предложенията ни да разпространяват, чрез своите сайтове, единственото сертифицирано от МОН учебно помагало за здравна и сексуална култура – “Здравна азбука”.

Tags: , ,

Comments are closed.