Тържествено отбелязване на Деня на спасението, 15 август

На вниманието на акад. Стефан Воденичаров,

Председател на БАН, Председател на Сдружението за нац съхранение

Копие: Акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на БАН, председател на СУБ

 

Уважаеми акад. Воденичаров,

От 2005 г., по наша инициатива, подкрепена от акад. Дамян Дамянов, ген. Стоян Тонев и БЛС, ежегодно 15 август се отбелязва като Ден на Спасението, като точно в 12 ч. се изпълнява ритуалът 1-минутно мълчание пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (пред ВМА), в памет на д-р Стефан Черкезов и десетките лекари и други наши сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

С Решение на МС 1039/20 декември 2012 г. (ДВ/28 декември 2012) Денят на Спасението е официализиран като ден за оказване почит към българите, загинали при спасяване на човешки живот. За съжаление, не беше официализиран и ритуалът, затова отбелязването не е така масово, както бихме желали (по подобие на 2 юни), но, все пак, България стана единствената държава в ЕС, а вероятно – и в света, която има подобно честване.

С Ваше съдействие (чрез някой наш евродепутат), то би могло да стане Европейски Ден на Спасението; а чрез български депутат – да бъде внесено в МС и предложение за допълнително Решение за официализиране на ритуала.

Т. г. се навършват 10 години от създаването на Деня на Спасението. Предлагам Ви да съдействате за по-широката му разгласа (може би – и чрез съвместна пресконференция) и отбелязването му чрез шествие на линейки на ЦСМП – София по улиците на столицата.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.