Първа демонстрация на роботизирана хирургия в реално време бе извършена в Плевен

Проф. Григор Горчев оперира с революционната система Da Vinci Si, операцията се излъчи на живо

 

Операция на живо с революционната система за роботизирана хирургия Da Vinci Si бе демонстрирана за пръв път в Плевен. Онкогинекологичната операция извърши проф. Григор Горчев,  пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в нашата страна.

 

Медиите имаха възможност да наблюдават в реално време, „през очите на хирурга“, операцията и да задават въпроси на проф. Горчев, който насочваше ръцете на хирургичния робот от конзолата на системата.

 

Иновативната технология със симулатор за обучение Da Vinci Si е инсталирана от Медицински университет – Плевен, по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“, което поставя висшето училище сред водещите центрове в Европа с две системи за роботизирана хирургия.

 

Демонстрацията за медии се състоя в зала „Амброаз Паре“ на единствения за Източна Европа и Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център. Центърът е оборудван с високотехнологична апаратура, която е най-модерната в сферата на ендоскопската хирургия. Изградени са две учебни амфитеатрални зали с аудиовизуална конферентна мрежа за връзка извън страната. Системата за телевръзка свързва в реално време опериращия хирург, конферентните и експерименталните операционни зали, както и центровете за диагностика и терапия в страната и чужбина. Всичко това дава уникална възможност на студенти, докторанти и специализанти за обучение  с авангардна апаратура.

В Телекомуникационния център е монтиран първият в Източна Европа виртуален ендотренажор – система за обучение по ендоскопска хирургия в реално време, със софтуер, съдържащ 180 000 оперативни интервенции, записани от практиката в целия свят. С провеждането на високоспециализирани курсове по лапароскопска хирургия за лекари специалисти и медицински сестри е създадена школа в обучението.

Проф. Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен,  представи на гостите проект за инсталиране на 3D студио за обучение в Телекомуникационния център за новата учебна година. Аудиторията имаше възможност да го тества, като за няколко минути се пренесе в триизмерното пространство на човешката анатомия със специални 3D очила.

 

Въвеждането на обучение в триизмерен формат ще повиши конкурентоспособността на висшето училище и ще затвърди облика му на модерен образователен център по телехирургия за обучение с авангардни технологии. В календара на научните събития на МУ – Плевен, са включени голям брой форуми, които ще се провеждат в Телекомуникационния ендоскопски център – семинари по роботизирана хирургия с практическа сесия и международно участие; училище по лапароскопска хирургия за студенти; модерно училище по акушерство и гинекология; традиционната международна конференция за студенти и млади лекари и др.

 

През октомври 2014 г. под патронажа на МУ – Плевен, в София ще се проведе ІІІ Международен конгрес по роботизирана хирургия с председател на форума проф. д-р Григор Горчев, на който видни специалисти от Европа и САЩ ще споделят своя опит в сферата на роботизираната хирургия.

 

 

За Медицински университет – Плевен

Медицински университет – Плевен, е основан през 1974 година на базата на бившата окръжна болница. Понастоящем МУ – Плевен, е университет с три факултета: Факултет „Медицина“, Факултет „Обществено здраве“ и Факултет „Здравни грижи“. В структурата на висшето училище влизат и Медицинският колеж и Департаментът за езиково и специализирано обучение. Провежда обучение по 11 специалности в 4 професионални направления – медицина, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности.

Днес Медицински университет – Плевен, е с водещи позиции на съвременен образователен и научноизследователски център с приоритет в развитието на телемедицината и въвеждането на авангардни технологии в обучението и клиничната практика.

 

Проф. д-р Григор Горчев, д.м.н., е лекар с три специалности – акушерство и гинекология, онкология и хирургия. Проф. Горчев е ректор на Медицински университет – Плевен, в периода 2003 – 2013 г., а към настоящия момент е Почетен ректор, ръководител на Телекомуникационния ендоскопски център и член на Съвета на настоятелите към висшето училище. Той е началник на Клиниката по гинекология към Университетската болница УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен.

Проф. д-р Славчо Томов, д.м.н., е лекар, дипломирал се с отличие във Висшия медицински институт – Плевен, с две специалности – акушерство и гинекология и онкология. От м. февруари 2013 г. той е ректор на Медицински университет – Плевен. Преди това проф. Томов е бил част от Академичното ръководство на МУ – Плевен, като декан на факултет „Здравни грижи“ (2011 –  2013 г.).

Tags: , ,

Comments are closed.