“Не е важно с колко пари разполагаш, а как ги харчиш!”

Цитираме това мъдро изявление на Наполеон с надеждата, че ще го прочете неуморимата и неудържима управителка на НЗОК.

Близо 4 млрд лв (точно 3,496 млрд лв) са годишните разходи за здравеопазване. Не са малко, но въпросът е как те се изразходват?

Това е основната причина още по средата на всяка година да се явява огромна дупка в бюджета на НЗОК и паника сред лекари и пациенти.

Затруднения идват и от несъбираемите осигуровки (може би – от близо 2 млн български граждани); сред тези нередовни платци се нарежда и държавата, която плаща само наполовина от осигуровките на лицата, за които по закон трябва да се грижи (пенсионери, деца, безработни).

Другият основен проблем е, че здравните осигуровки се събират в “общия кюп” в НОИ; в консолидирания национален бюджет, вместо за тях да има обособен отделен Фонд “Здравеопазване”, за което настояваме още от 1998 г. И така за всички ще бъде ясно с колко пари разполага то и как ги харчи. Това си беше основната грешка при започване работата на Касата и в. “Български лекар” всуе питаше и питаше…

От първия ден на престъпната “здравна реформа” настояваме и за демонополизация на НЗОК и персонализиране на вноските, а не фалшивата солидарност.

Апропо, неотдавна с погнуса наблюдавахме по една от телевизиите брадясалата донкорлеоновска физиономия на баш-майстора на тази “реформа”, който мъдро продължава, обикаляйки електронните медии едва ли не ежедневно, да разнищва проблемите на националната здравеопазване, които заложи през 1999 г. и… храбро да настоява за увеличение на вноските на 10%.

С други думи, някой, който ти е съборил къщата и на нейно място е построил колиба, има наглостта да ти обяснява какво хубаво и полезно дело е извършил и да ти се предлага да ти построи нова, ззащото владее занаята.

“Не очаквам нищо добро от този човек, защото в ръцете му не е умирал нито един болен”, ни беше казал мъдрецът акад. Чудомир Начев при назначаването на въпросното небръснато и амбициозно лице с емблематичните бели чорапи за… министър.

Затова и България в момента е с най-високата обща смъртност в ЕС – над 14 на хиляда.

В напрегнатата си последна седмица Правителството се осмели да предложи на НС да актуализира бюджета на НЗОК. Пренията на политици и синдикалисти не закъсняха. Така и не се разбра кой крив, кой прав. Едно е ясно: вероятно ще се наложи въпросният бюджет да бъде повторно актуализиран в края на т. г., с което ще се постави нов своеобразен рекорд.

А на нас не ни стана ясно още нещо: къде в НЗОК свършват финансите и започва политиката? Границата между тях, поне в България, е тотално заличена.

Колкото и допълнителни средства да се отпуснат на обвитата в тайнственост и високомерие Каса, голяма част от тях ще бъдат моментално ограбени чрез фиктивни прегледи, изследвания и хоспитализации.

Трябва рестарт на престъпно заченатата в грях и напълно опорочила се “здравна реформа” Костов – Семерджиев!!

Tags: , , ,

Comments are closed.