Световноизвестен професор по биохимия от Норвегия – гост-лектор в МУ – Варна

Професорът по биохимия от норвежкото училище по спортни науки в Осло проф. Йорген Йенсен ще изнесе лекция на тема: “Exercise intervention to improve insulin sensitivity in humans”. 

Проф. Йенсен идва по програма БГ-09 „Фонд за стипендии на европейското икономическо пространство”, която се оперира от Министерството на образованието и науката. Тя е за обмяна на опит между учените, изнасяне на лекции, изготвяне на съвместни проекти.

В Норвежкото училище по спортни науки проф. Йенсен и неговите колеги осъществяват непрекъсната интервенция с професионални спортисти с цел провеждане на биомедицински изследвания и установяване на зависимост между определени биомедицински показатели и конкретните спортни постижения на участниците.

От 2009 година насам това е четвъртото посещение на проф. Йенсен в МУ-Варна. Досега той проведе и 2 курса по научен мениджмънт в нашия университет. Проф. Йенсен е учен от най-висок ранг, който работи със специалисти от целия свят. По време на информационния ден по програмата, провел се наскоро във Варна, бе изтъкнато, че той е единственият чужденец, избрал да кандидатства по нея и да гостува именно на МУ-Варна – ясно доказателство, че нашият университет е търсен и желан партньор за съвместна научна дейност.

Лекцията на проф. Йенсен ще бъде на английски език и е подходяща за всички студенти, специализанти и специалисти с интереси в сферата на биомедицината – биохимици, патофизиолози, биолози, фармаколози, физиолози, генетици.

Tags: 

Comments are closed.