Специалисти от цял свят се събират край Варна за лятното училище по хипертония

В периода от 20 до 26.09.2014 г. Варна ще бъде домакин на традиционното ежегодно лятно училище по хипертония, организирано от Европейското дружество по хипертония (EHS) – една от най-успешните инициативи на дружеството,  насочена към обучение на млади лекари или специалисти, решили да се посветят на изучаването и работата по проблемите на артериалната хипертония. Своите знания и опит като лектори ще споделят 16 от най-изявените специалисти по артериална хипертония в Европа и 8 от България, сред които проф. Валентин Икономов от Катедрата по нефрология и хемодиализа към МУ-Варна.

Участие в лятното училище ще вземат близо 60 представители от всички страни на Европа, Аржентина, Ливан, Сирия, както и 5-ма лекари от България. Медицински университет – Варна ще бъде представен от двама млади лекари, специализиращи кардиология в Университетска болница „Св. Марина”. За директор на училището, което ще се състои за първи път в България, е избран доц. Йото Йотов от Катедра по вътрешни болести към Факултета по медицина на МУ-Варна.

Поради социалното значение на артериалната хипертония, в последните години е необходима подготовка на все повече здравни кадри, които да са запознати в детайли с диагнозата и лечението на заболяването. Артериалната хипертония (АХ) е най-често срещаното заболяване в света – между 30-45% от възрастното население страда от болестта, като процентите нараства драстично с напредване на възрастта. Към 2012 г. хипертоници на планетата са били около 970 млн., като до 2025 год. прогнозите са, че ще нараснат до 1,56 млрд. Повишеното артериално налягане е най-важният рисков фактор за развитието на сърдечно-съдовите заболявания. Смята се, че около 35% от всички атеросклеротични инциденти са в резултат на артериалната хипертония. В световен мащаб около 57% от мозъчните инсулти и 47% от случаите на коронарна болест на сърцето се дължат на повишеното артериално налягане. Артериалната хипертония предизвиква близо 20 млн. мозъчни инсулта годишно, виновна е за около 8 млн. смъртни случаи годишно.

Tags: ,

Comments are closed.