Започва обучението на първите магистри по най-новата за страната специалност „Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА“

15 октомври,  бе първият учебен ден за 32-мата студенти по най-новата за страната ни специалност „Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА“, която Медицински университет – Варна стартира от тази година.  Доц. Емануала Мутафова, декан на Факултета по обществено здравеопазване, приветства новоприетите студенти и представи накратко новата програма.

Магистърската програмата по „Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА“ е естествено надграждане на образователната степен „професионален бакалавър по рехабилитация”, изучавана в медицинските колежи в страната. В процеса на изготвянето ѝ е използван опитът на водещи европейски държави като Франция, Германия, Холандия с дългогодишни традиции в областта на балнеологията. Сред основните медицински дисциплини, които ще изучават студентите, са мануална медицина, специализирани масажни и кинезитерапевтични техники, таласотерапия, уелнес и СПА, хранене и диететика.

Същевременно магистратурата включва и широк набор от немедицински дисциплини от областта на психологията, икономиката, мениджмънта, туризма, които се преподават рутинно в Европа в рамките на такава подготовка. Преподавателският състав включва както лектори от МУ-Варна, така и специалисти от други университети в града. След завършване на двугодишната програма магистрите ще могат да практикуват както в СПА, рехабилитационни, оздравителни и спортни центрове, но и в многопрофилни болници за активно лечение, домове за стари хора и хосписи, социални заведения за лица с увреждания.

Медицинското обучение ще бъде осъществявано в Катедрата по физиотерапия, рехабилитация, морелечение и професионални заболявания и клиниките на УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. Ще бъдат използвани и крайбрежните бази за обучение. Целта е студентите да получат достъп до най-модерните балнео и СПА центрове, разположени в близост до Варна.

Tags: , ,

Comments are closed.