Алергията е лечима, но само от специалисти-алерголози

Противно на разпространените мнения, че алергиите са предимно пролетни заболявания (предвид полените), те се срещат не по-малко често и през пролетта. Имаме предвид домашните микрокърлежи (акарите), които се разпространяват повече в топла, влажна и непроветрива обстановка. Тогава нивата им се увеличават 2-3 пъти повече, отколкото през лятото.

На среща с медиите, трима от водещите наши специалисти по алергология – проф. Васил Димитров, началник на Клиниката по алергология и астма към Александровска болница, носител на Наградата “Проф. К. Чилов” и зам.-ректор на МУ – София и главните асистенти доц. Мария Стаевска и д-р Тихомир Мустаков (с добро чувство помним баща му, също алерголог – доц. Богдан Мустаков, дългогодишен председател на Етичната комисия при БЛС) представиха последните данни: всеки четвърти човек в цивилизованите страни е засегнат от респираторна алергия – ринит (500 млн в света!) или бронхиална астма (200 млн от тях). Болните с ринит обаче средно 7 години не търсят медицинска помощ и състоянието им хронифицира.

В САЩ изразходват само за 1 година 6 млрд долара за лечение и 250 млрд долара – за индиректните разходи, свързани с алергичния ринит. Звучи невероятно! Но и там, както и у нас, това наглед невинно заболяване се лекува предимно от ОПЛ. Още нещо: вече всеки втори от английските тийнейджъри имат сенна хрема, докато в началото на миналия век те са били едва 0,1”. Причините са ясни: алергизиращата обстановка край нас – тютюнопушене, консервирани и обработени с пестициди и инсектициди храни, тютюнопушене.

Домашните кърлежчета (акарите) са 50 000 вида, от сем. на паяците; невидими са с невъоръжено око (20-60 микрона). Живеят 2-3 месеца, но се репродуцират твърде бързо. Женските снасят по 20-80 яйца, от които след 20 дена се излюпват малките, които бързо наддават и също като възрастните са мощни алергени. Хранят се предимно с мъртви епидермални клетки и трохи. Ето защо чаршафите и одеалата трябва редовна да се изтупват, а стаите да се почистват с прахосмукачки. В 1 грам прах се съдържат до 2000 акари.

Единственият терапевтичен изход на алергозите е в алергенната имунотерапия, която трябва да се прилага само от специалист-алерголог. Приемат се добре пречистени алергени, докато организмът развие толеранс към тях. Поддържащата терапия продължава още 3-5 години, за да се постигне ефект, траещ още 7-8 години. Ако след тях алергията се прояви отново, имунотерапията започва отново, но с по-малки дози и за далеч по-кратко време. Тя няма странични действия. Приема се субкутанно или, още по-добре за болните – перорално в капки или таблетки). В същото време неспециалистите упорито прилагат антихистамини или кортикостероиди с всичките им нежелани ефекти.

 

Коментар. Желателно е колегите-ОПЛ да не предприемат самонадеяно лечение на алергично болните си пациенти, а да ги насочват към специалистите-алерголози. Това е истинската Медицина. Останалото е безотговорност.

Tags: , , , ,

Comments are closed.