Нов модел за допълнително електронно обучение

Една китайска мисъл гласи: „Кажи ми – ще забравя, покажи ми – може да запомня, накарай ме да го направя – ще го разбера“. Именно идеята за интерактивност и по-голяма ангажираност на студентите стои в основата на платформата за допълнително електронно обучение, която Медицински университет – Варна въведе официално от началото на новата академична 2014-2015 година.

В отговор на съвременните потребности на многобройните български и чуждестранни студенти на университета и в унисон с динамиката и световните изисквания в образованието, двугодишният проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ е ориентиран към ефективното и целесъобразно използване на най-новите информационни и мрежови технологии.

В рамките на проекта “Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна бе създаден Център за електронно дистанционно обучение, който внедри специалната платформа (Blackboard), масово използвана в Обединеното кралство, САЩ, както и по целия свят, и обучи част от преподавателите.

Самоподготовка в удобно за студента време, тестване на наученото, наблюдаване на реални клинични случаи и ситуации от медицинската практика с конкретни задачи към тях, приложение и изпробване на наученото – това са само част от многото предимства и възможности за приложение на новата платформа за допълнително електронно обучение, която представи ръководителят на Центъра за дистанционно електронно обучение и Директор на департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт към МУ-Варна доц. Иван Мерджанов.

Крайната цел на допълнителния ресурс е установяване на здрава симбиоза между класическия и електронния метод на преподаване, между преподавател и студент, за да се повиши максимално ефективността и качеството на обучението.

„Университетът се намира в конкурентна и изключително динамична среда, бързо развиващи се технологии и иновации в сферата както на образованието, така и в областта на медицинската наука и биотехнологиите“, каза заместник-ректорът по учебната дейност доц. Албена Керековска, която представи проекта.

„Нашите студенти са много взискателни, информирани, технологично и пазарно ориентирани. Ние посрещнахме това предизвикателство, на което гледаме като стимул и двигател за развитие – за да бъдем конкурентоспособни.“

 

Към настоящия момент всеки един студент на МУ-Варна има своя парола към системата, която може да ползва от всякъде, по всяко време, дори и от мобилния си телефон или таблет, благодарение на мобилното приложение.

Влизайки в своя акаунт, студентът попада в една изцяло направлявана от преподавателя виртуална среда – видео лекции и демонстрации на операции, множество разнообразни интерактивни материали според спецификата на конкретната дисциплина, атласи, тестове, задачи, симулации. Ако поставената задача за самоподготовка затрудни по-голямата част от курса, преподавателят в следващата си лекция ще се върне отново към проблемния момент, ще разясни, ще даде нова задача.

На практика непрекъснато се осъществява едно „прескачане“ от електронна в реална учебна среда. Класическият, статичен и пасивен начин на преподаване преминава към модерен, иновативен, динамичен, интерактивен и атрактивен за студентите модел на обучение.

Системата дава възможност за постоянна комуникация между студенти и преподаватели.  При необходимост обучаващите се  могат да ползват онлайн и видео чат с преподавателя в реално време. Във форум и блог студентите от различните курсове могат да разискват различни въпроси и теми, касаещи обучението, да обменят информация по между си.

Освен за самоподготовка, тестване на наученото и непрекъсната комуникация, платформата позволява и провеждане на изпити в реално време. По думите на директора на центъра предстои всяка катедра да вземе решение дали да провежда изпитите си през системата или по класическия начин.

Tags: ,

Comments are closed.