Пред деня на диабета – внимателно с бременните!

Денят на диабета е 14 ноември (рождената дата на Бантинг, откривателя, заедно с Бест, на инсулина). Преди неговото синтезиране и приложение, близо половината от бременните диабетички по света са умирали, заедно с фетусите си; днес тази страшна цифра е сведена до 2%.

На специален симпозиум в Пловдив доц. Катя Тодорова, н-к Клиника по ендокринология при МУ – Плевен и предшественичката ѝ доц. Малина Петкова изнесоха интересни данни за профилактиката и лечението на диабета при бременни. Особено внимание върху тях трябва да обърнат ОПЛ. Защото диабетът при бременни може да бъде контролирана успешно – така че и бъдещата майка, и плодът й да бъдат опазени и раждането да мине без усложнения. Защото неконтролираният диабет може да причини уродства, неонатална хипогликемия, раждане на свръхнаднормени деца, дори мъртъв плод, увреждания на родовите пътища, кетоацидоза, генитални уринални инфекции, полихидрамнион, преждевременно раждане, налагане на цезарово сечение, прееклампсия и еклампсия, повишено кръвно налягане и пр.

Рисковете за придобиване на диабет или повишена кръвна захар са известни на всеки лекар, но нека да ги повторим: метаболитен синдром, затлъстяване, повишен апетит, обездвижване. Дори само спазването на хранителен режим и извършването на физически упражнения довеждат до нормализиране на повишената кръвна захар у 60-70% от жените, при които тя е над нормата. Особено важно е следенето на гликирания хемоглобин – у бременните той трябва да бъде задължително под 6%.

Всички участници в симпозиума отбелязаха доброто въздействие на LEVEMIR/NOVO NORDISK при бременни диабетички.

Tags: , ,

Comments are closed.