Предстоящата 160-годишнина на д-р Тота Венкова

На вниманието на д-р Нели Славчева,

Изп. директор на МБАЛ “Д-р Тота Венкова” – Габрово

Уважаема д-р Славчева,

 

Патронът на управляваната от Вас болница е д-р Тота Венкова, родена през пролетта на 1855 г. Рано останала сираче, тя се отличава с жив ум и интелигентност. Завършва с отличие местното Девическо училище. След избухването на Руско-турската война всички училища в Габрово са превърнати във военни лазарети.

Невръстната Тота доброволно става самарянка. Възхитен от милосърдието и прилежността ѝ, руски военен лекар я съветва да подаде молба за стипендия в Санкт-Петербургското благотворително дружество за обучение в тамошния Медицински институт, когото тя, след прекъсване поради болест, завършва през 1886 г. Връща се в България и работи като лекарка в Русе, Велико Търново, Варна и София. През 1893 г. специализира в Санкт-Петербург вътрешни и детски болести, а 2 години по-късно – АГ във Виена. Основава и ръководи първите курсове за акушерки към Александровска болница.

Поради здравословни причини (туберкулоза?) се оттегля от държавна практика и преминава само на частна, като превръща дома си в центъра на София в безплатен АГ-консултативен кабинет. Почива през 1921 г. До последния си дъх помага на бедни и безпризорни. Завещава цялото си имущество на народа – за закупуване на 40 легла за Санаториума за гръдно-болни в Искрец, Габровското девическо училище и Софийския Медицински Факултет.

Предлагаме Ви през м. март 2015 г., съвместно с Община – Габрово, да организираме мултидисциплинарен Симпозиум по вътрешни и детски болести и АГ, с цел популяризиране живота и делото на д-р Тота Венкова, българската Майка Тереза.

Tags: ,

Comments are closed.