Професор изнесе лекция в Пловдив за роботизираната хирургия

Професор Ричард Сатава изнесе лекция на тема „Бъдещето на хирургията” пред студенти и преподаватели на Медицинския университет в Пловдив. Той говори за роботизираната хирургия и бъдещето на медицинската наука. Професорът демонстрира и как с мисълта може да се командва движението на компютър.

Професор Сатава беше в Медицинския университет в Пловдив по покана на доц. Борис Сакакушев.

Проф. Ричард Сатава понастоящем е професор по хирургия в Катедрата по хирургия на Университета във Вашингтон и старши научен съветник по медицинските изследвания към командването на Форт Детрик, САЩ. Той е бил професор по хирургия в Университета Иейл, в армейския медицински корпус на САЩ, програмен директор по напреднали биомедицински технологии и научни проекти към Агенцията по отбраната на САЩ.

Проф. Сатава е завършил Университета Джонс Хопкинс, специализирал е в Кливланд и Мейо Клиник, бил е президент на дружеството на лапаро-ендоскопските хирурзи и член на националния борд от екзаминатори по медицина на САЩ, член е на редакционните колегии на водещи американски списания с повече от 200 публикации в областта на видео-, теле- и виртуалната хирургия и оценка на хирургичните умения. Той е работил в отдела за наука и технологии към Комитета по здравеопазване, храни и безопасност в Белия дом. Също така е бил активен участник в мисиите на САЩ в Гренада и „Пустинна буря”.

Comments are closed.