В УМБАЛ „Св. Марина” бе извършена сложна реконструкция на рамо

Сложна операция на раменна става на 45-годишен пациент, страдащ от множествена склероза, бе извършена в Отделението по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Св. Марина” във Варна. Главата на раменната кост, съществена част от която е липсвала, бе заместена с изкуствена. Интервенцията се налага след безуспешна операция, която пациентът претърпява в друго здравно заведение. Реконструкцията на рамото бе извършена от екип специалисти от отделението с участието на д-р Борис Поберай, словенски раменен хирург, доскорошен президент на Секцията по раменна хирургия на Европейската асоциация по артроскопска и спортна хирургия.

От създаването си през 2011 г. Отделението по ортопедия и травмотология във варненската болница ориентира дейността си основно към поставянето на изкуствени тазобедрени, коленни и раменни стави. От началото на тази година над 200 пациенти се сдобиват с нови стави. Към момента специалистите са имплантирали най-много индивидуално изработени изкуствени стави у нас при млади и активни пациенти на средна възраст 44 години.

„В последно време се наблюдава тенденция към нарастване броя на по-младите пациенти”, казва началникът на отделението д-р Калин Михов. „Хората в активна възраст са много по-голямо предизвикателство за нас като хирурзи, тъй като при тях трябва да се постигнат и много по-високи резултати. Съвременните импланти, които използваме тук, и високата квалификация на екипа са гаранция, че пациентите ни отново ще могат да водят нормален активен живот.“

Специалистите от Отделението по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Марина“ са в тесни партньорски отношения с редица водещи клиники по ортопедия във Франция – Лион, Марсилия, Нант; Германия и Словения.

Tags: , ,

Comments are closed.