Съюз на българските медицински специалисти: XI Национална конференция по клинична хематология

Темата на XI Нац. Конференция по клинична хематология бе проведена в Пловдив, под надслов “Съвременни терапевтични предизвикателства при възрастни пациенти с индолентни лимфоми и миеломна болест. Контраверсии”. Тя бе организирана от Българското медицинско сдружение по хематология.

Темата не бе избрана случайно, на фона на застаряващото българско е европейско население (на практика 2/3 от пациентите с малигнени хемопатии са над 65-год.). През 2020 г. всеки пети пациент в Европа ще бъде над 65-год. Възрастта е основен предиктивен фактор за всички хемолитични заболявания. Застаряването на населението в Европа и Северна Америка поставя на изпитание оцеляването на голям брой пациенти над въпросните 65 години. Еволюцията на лимфомите и мултипления миелом, възможностите за тяхното терапевтично повлияване, незадоволителният отговор от лечението, честите рецидиви и склонността към прогресия, характеризират доскоро непреодолимите “проблеми на възрастния организъм”.

Истинската дефиниция на понятието “възрастен пациент” за клиничния хематолог е не само паспортният критерий, а преди всичко – разнообразните хронични заболявания в почти всички органи и системи, различните органни дисфункции, специфичните психоемоционални и социални проблеми, възможността за самообслужване…

За радост, съвременните възможности на клиничната хематология изравниха шансовете на възрастните пациенти с останалия, по-млад контингент. Чрез таргетната и молекулярна терапия, които бавно изместиха почти невъзможната за приложение в пълен обем химиотерапия, се постига непозната досега честота на повлияване и продължителност на ремисията.

При злокачествените заболявания, вкл. и хематологичните, възрастта вече не е непреодолим фактор и безпомощна обреченост.

Бе представен новият продукт JAKAVI на NOVARTIS за лечение на симптоми при възрастни пациенти с първична миелофиброза и спленомегалия.

Tags: 

Comments are closed.