Отворено писмо от председателя на Българския червен кръст маг. фарм. Христо Григоров, д-р х.к.

Съпругата ми, проф. д-р Елисавета Наумова, бе нападната и насилствено извадена от собствения ѝ автомобил пред дома ни. Вандалският акт се случва в момента, когато, връщайки се от работа, съпругата ми се е опитала да прибере колата в гаража. Автомобилът ѝ бе откраднат.

Психическата травма и физическите контузии ще отшумят с времето. Но крещящите въпроси, които отдавна терзаят хората и възникват след всеки подобен инцидент, остават и ние като общество трябва и сме длъжни да си отговорим:

  1. Кое кара тези млади хора да бъдат толкова арогантни, така безумно агресивни – липсата на работа, сериозните проблеми с битовото им оцеляване, невъзможността за реализация или чувството за ненаказуемост?
  2. Да убиваш, да режеш пенсионери с резачка, за да вземеш пенсиите им, да сваляш хората от колите, като заплашваш техния живот – не е демокрацията, която искахме да изградим. Не е и държавата на справедливостта, на реда, на сигурността и спокойствието, за която мечтаехме. Защо?
  3. Някои политически дейци с възторг отбелязаха 25 години от началото на демократизацията в България, но никой от тях не направи сериозен анализ в каква посока се развиваше България през тези 25 години – дали в посока на растеж и градивност или в посока на разрушаване – и в икономически и в духовен план, на потъпкване на изконни човешки морални и културни ценности и т.н. Какво се случва?
  4. Над 2,5 милиона българи напуснаха България през последните години, което е близо 1/3 от населението на страната ни. Социологическите проучвания продължават да бълват неприятната статистика за големия процент на завършващите /включително лекари/, които виждат изход в Терминал 2 и искат да напуснат  България. В момента младите хора са по-малко от възрастните и вече не е останала нито една област, в която децата до 15 години да са повече от пенсионерите над 65 години. И големият въпрос е „Защо”?

Ако ние не си отговорим максимално бързо на всички тези въпроси, управляващите, без значение кои са, скоро няма да има кого да управляват.

Може би още не е съвсем късно?!

Tags: ,

Comments are closed.