Незабравимият д-р Петко Момчилов

Документално-публицистичната книга “Дело № 2292/52 г. (Случаят д-р Момчилов)” на Иванка П. Момчилова е крещящо доказателство за издевателствата на нашенските доморасли сталинисти. Защото старите ямболии още си спомнят за импозантната “Момчилова клиника”, край която минавахме на пръсти, защото тя бе своего рода паметник на един голям българин, несправедливо обвинен и посечен от други българи.

Д-р Петко Момчилов с право може да бъде наречен истински патриот. Защото прекъсва следването си в Лион два пъти: за да вземе участие – като доброволец! – в Балканската, а 2 години по-късно – и в Първата световна война. След нея обаче Франция отказва да приема студенти от доскорошния си враг на бойното поле – България, и той продължава следването си в Неапол, където се дипломира.

Легенди се разправяха за уникалните му качества на отличен хирург, ортопед и акушер-гинеколог. Той е вършел почти всичко в медицината, при това – на високо равнище. Неколкократно е подпомагал с лекарства и превързочни материали нелегални комунисти, а веднъж е оперирал и укривал един от тях.

По-късно, когато получава кошмарните си обвинения, той, който не се е страхувал от полицията, се уплашва от собствените си другари, отказва да даде показания за рискования подвиг на спасителя си и се укрива най-позорно. 10 000 ямболлии събират подписка в защита на своя най-знаменит лекар, но тя не е приета от съда, който вече е получил своите партийни поръчения.

И без всякакво угризение на съвестта, главният съдия Екатерина Биолчева приема безрезервно жестокото прокурорско обвинение в… шпионаж за 6 (!!) държави и произнася смъртната присъда над този доказан патриот и човеколюбец. Какъв шпионаж може да се извършва от един дълбоко провинциален тих градец?!

Така и не стана ясно на ямболлии защо тази прословута Момчилова клиника – една масивна сграда, бе разрушена без всякаква причина. И защо и до днес нито една улица или площад в Ямбол не носи името на този страдалец, спасил здравето и живота и изродил бебетата на хиляди негови жители.

(Впрочем, в София вече има улица “Д-р Петко Момчилов”, в ж. к. “Красна поляна”).

Tags: 

Comments are closed.