На вниманието на папа Франциск: Благодарствено писмо

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Като православен християнин, който искрено уважава католическото вероизповедание, Ви благодарим за неотдавнашното изказване, с което давате височайшия си съвет към хората, че трябва да се обръща повече внимание не толкова върху икономиката, колкото върху човека и неговото достойнство.

В този смисъл си позволяваме да Ви споменем основните принципи, които извлякохме от живота и делото на един от най-знаменитите български лекари проф. Константин Чилов, интернист (1898 – 1955), като ги обобщихме така:

“Уважавай живота! Обичай болния! Почитай колегата!

Всеки човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с достойнство!”.

Надяваме се чрез Вас тези принципи да станат достояние до всички лекари в света, защото все повече от тях забравят мисионерската си длъжност и са обсебени от търговията, печалбарството и бездушието спрямо страданията и живота на доверилите им се пациенти.

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

На 15 август 1963 г. един млад селски лекар, 26-годишният д-р Стефан Черкезов, попаднал в тежка катастрофа, изважда от пламналия автобус 47 души и умира от тежките си изгаряния. Издирили сме десетки други български лекари, загинали при спасяване на хора, в това число 51 хирурзи, починали непосредствено след извършени от тях тежки операции вследствие преумора, както и още толкова, починали след заразяване от болестите на своите пациенти или при катастрофи с линейки на път към тях. В памет на тези герои през 2005 г. създадохме Ден на Спасението, който се изразява в 2-минутно мълчание, съпроводено от сирените на линейки, пред лечебните заведения, което се осъществява на 15 август в 12 ч. С Решение на Министерския съвет на Република България от 20. 12. 2012 г., този Ден на Спасението вече е официализиран, което направи България единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която почита своите сънародници (лекари, медицински сестри, полицаи, огнеборци, минни и водни спасители, обикновени граждани), загинали при спасяване на хора.

Надяваме се на Вашето съдействие 15 август, в който, по едно щастливо съвпадение, честваме и Успението на св. Богородица, Майката на Спасителя, да бъде обявен за Световен Ден на Спасението и въпросният български ритуал да бъде отбелязван във възможно повече страни, в знак на почит към храбрите самоотвержени хора, които без колебание, водени от любов към ближния, са рискували и пожертвали дори и себе си при спасяване на човешкия живот, най-големия дар от Бога.

Проблемът е актуален във връзка с десетките лекари и медицински сестри, починали след заразяване с вируса ебола от свои пациенти.

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Позволяваме си, също така, да Ви предложим и да включите категорията “омраза” към 7-те смъртни гряха, формулирани от Папа Григорий Велики през 590 г.: “гордост, завист, гняв, леност, алчност, лакомия, похот”, като лакомията (която е повече увреждаща здравето слабост, но не вреди никому, освен на проявяващия я) се заличи и се освободи място за нейното упоменаване. Омразата завладява все повече общности; дори има и народ, който й е посветил специален ден в годината, а нашият Спасител Исус Христос ни е завешал да се обичаме! И ако Достоевски е казал, че “Красотата ще спаси света”, то Вие, като Божият наместник на земята, имате право да заявите, че Любовта е далеч по-важна.

Tags: , ,

Comments are closed.