100 години от рождението на проф. Сашо Божинов

Беше 1970 г. В нашия ВМИ “Ив. П. Павлов” – Пловдив се разчу, че големият български невролог проф. Сашо Божинов е дошъл на добра воля да ни изнесе лекция по нашумялата тема “Мозъчни инсулти”. Пред препълнената аудитория застана един невероятно слънчев, ведър и пъргав човек, който, без да сваля усмивката от лицето си, ни изнесе едно наистина незабравимо слово относно патогенезата, клиниката и лечението на тази все по-честа патология.

Проф. Сашо Божинов е роден на 13 декември 1914 г. в с. Хайредин, Врачанско. Завършма медицина в София (1939), работи като лекар в с. Козарско, Пещерско и историческото с. Батак (1939 – 1942), след което става асистент в Института по обща патология (до 1945) и Общата катедра по неврология и психиатрия, където става доцент (1956) и впоследствие – професор и ръководител на Катедрата по нервни болести при ВМИ – София (1960 – 1979).

Бил е и декан и зам.-ректор на ВМИ – София, а след създаването на Медицинска академия – неин зам.-ректор. С над 250 научни публикации и съобщения, с които прави оригинални приноси, получили широко признание у нас и в чужбина. Проучва и описва (в колектив) особена форма на съвременен остър паркинсонов енцефалит (1965), нова форма на острата алкохолна енцефалопатия в детската възраст (1973) и хиперкинетичния прогресиращ енцефалит (1969); развива учението за конгломеративния мозъчен тубиркул, миалгиите, трихинелоидния полиомиезит, за хистопатологично-хистохимичните корелации при мозъчнитеи тумори.

Дългогодишен главен републикански специалист по неврология. Член-основател на Световната федерация на невролозите (1957); почетен член на Френското и на Балгийското дружества по неврология.

Да сведем глави пред светлата му памет!

Tags: 

Comments are closed.