Прокуратурата е сезирана

“Заварих БЛС в много тежко положение. (Основният проблем обаче бе загубата на доверие в организацията – от страна на държавните институции, районните колегии и самите лекари!) В помещенията на БЛС не открихме и документацията му – счетоводната, архивната, международната, протоколите и решенията на УС и на съборите. Документацията за последните 3 години изобщо липсва!! Така трябваше да започнем работа на голо поле…

Документацията е била изнесена и товарена на автомобили. Намерихме и около 15 празни банкови сметки, въпреки че би трябвало да има не повече от 3-4. Бяха ни оставени и задължения за близо половин млн лв. Става дума за 2 банкови кредита за около 400 000 лв и едно неизплатено задължение от 235 000 лв за проекта за Дома на лекаря. Няма решения от УС за подкрепяне на финансирането му; а по закон и устав точно той управлява имуществото на организацията. Може би затова е и изнесено всичко, за да не разберем какво точно се е случило… Дойдоха сметки и от проведените т. нар. Събори в Сандански през януари т. г., както и в хотел “Феста Барсело” през декември м. г., където се е пило уиски “Джак Даниелс” (на стойност около 6000 лв), както и 2500 лв за нелегалния брой на в. “Кво вадис”, а също и за пътувания в чужбина. Изброените борчове, направени от бившето ръководство, бяха за над 80 000 лв.

След като свърши финансовият одит, ще предприемем всички законови мерки, за да се потърси отговорност от виновните за извършените неоснователни плащания. Вече сезирахме прокуратурата за изчезналата документация.”

д-р Божидар Нанев, председател на БЛС,
в. “Труд”/април 2009 г.

Коментар:
“Един призрак броди из Европа”, бе писал Карл Маркс за комунизма. Къде ли броди, сумти и се укрива сега призракът на бившия ни председател? Онзи, чиито миризливи козарски дисаги с такава самопожертвувателност, радостно подмазвачество и угодничество носеха редица безлични послушници – председатели на РЛК (някои от тях още ги ръководят, за срам и позор на колегите, които са си ги преизбрали!) и дори професори.

Вие, които му се умилквахте и го канехте да ви приветства на научните ви форуми и го посрещахте и изпращахте с бурни овации – виждате ли, че вашият нискочел покровител е изнасял документация като кокошкар и е правел солидни разходи, разхищавайки свещения ви членски внос, без да пита никого? Липсва и цял лек автомобил (Ситроен Берлинго), закупен с вашите пари… Колко пъти ви предупреждавахме във в. “Български лекар”, че този търговец на мазут е безскрупулен криминално проявен маргинал, неистово алчен за власт, пари и слава, който управлява съсловната ни организация като една от своите безбройни частни фирми? Къде бяхте тогава?! Вие просто не ни четяхте, защото Той ви го беше забранил…Щом е казал Той, значи – е табу. И това – в началото на третото хилядолетие след Христос…

Навремето агентите на “Обществената безопасност” запечатвали с восък радиопаратите на бащите ни, за да не слушат “Радио ББС – Лондон” или “Гласът на Москва”. Комисарите заглушаваха “Свободна Европа”, “Гласът на Америка” и “Дойче веле”. Кехайов си беше позволил да забрани на председателите на РЛК да се абонират за в. “Български лекар”, защото във всеки брой го разобличавахме и искахме оставката му и те не биваше да четат истината; но пък точно ние го свалихме от власт (чрез идеята ни за Закона за допълнение на ЗСОЛЛДМ, предизвикал свикването на Отчетно-изборния Събор от здравния министър; иначе Андрешкото от Козарка до ден днешен щеше да ви унизява, мачка и ограбва).

Но всеки народ и съсловие си заслужават управниците и участта, нали?

Tags: , , ,

Comments are closed.