Център за транслационна медицина и клетъчна терапия

С тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, днес във Варна бе открит първият в Източна България център по транслационна медицина и клетъчна терапия. Лентата прерязаха проф. д-р Красимир Иванов – Ректор на МУ – Варна и проф. д-р Жанета Георгиева – изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина“.

Центърът е част от амбициозната програма на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, която цели да предостави на пациентите в България достъп до модерно здравеопазване, като се предлагат медицински услуги, за които до момента пациентите пътуваха извън страната. Тук ще се прилагат иновативни световни диагностични методи и методи за проследяване на онкохематологични заболявания, позволявайки въвеждането на т.нар. персонализирана медицина.

Ректорът на университета, проф. д-р Красимир Иванов приветства гостите и приятелите на МУ – Варна, сред които бяха Н.П. посланика на Израел в България Шаул Камиса Раз, евродепутатът Емил Радев, областният управител Стоян Пасев, народни представители от 43 – тото Народно събрание, зам. кметът д-р Лидия Маринова и др.

„За мен е голяма чест днес да съм част от това събитие, с което заключваме годината. Откриването на центъра по транслационна медицина и клетъчна терапия е един празник за цялото здравеопазване в България“ каза посланикът.

Съвременното оборудване и апаратурата в центъра е на стойност 2 032 185,60 лв., които са спечелени през 2013г. по Оперативна програма „Конкурентоспособност” по проект: „Повишаване на конкурентоспособността на МУ-Варна чрез извършване на научно-изследователска и развойна дейност с приложен характер във факултети „Медицина“ и „Дентална медицина“.

В центъра по транслационна медицина и клетъчна терапия във Варна ще се извършват автоложни трансплантации на стволови клетки, при които човек е донор сам на себе си. Основната задача на процеса на автоложната трансплантация, е пациентът сам да помогне на себе си при лечение на злокачествени заболявания. Чрез този метод ще се лекуват предимно онкохематологични заболявания като множествен миелом, болест на Хочкин, нехочкинови лимфоми, но ще могат да се лекуват също и други видове ракови заболявания в онкологията.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.