Местан да прочете Хипократовата клетва!

Във връзка изявлението на Лютви Местан, че иска оставката на здравния министър Москов заради погазване на Хипократовата клетва.

Не виждам с какво д-р Москов е нарушил Хипократовата клетва. Там се казва: “ще гледам на своите учители като на свои бащи( ще гледам децата му като свои братя и ще ги уча безплатно на това изкуство; ще предписвам на болните подходящ режим и ще ги защитавам от всички вредности; няма да давам отрови или средства за помятане на бременни; няма да разтрошавам камъни от пикочния мехур; когато вляза в някоя къща ще се държа чист от всякаква неправда и от всякакви сластолюбия; каквото видя и чуя, което не трябва да се разправя, ще го пазя в тайна.” Това е.

Къде вижда тук Местан: “няма да се възпротивявам и протестирам, когато ме бият пациенти или техни близки”? Да вземе за прочете свещената Хипократова клитва и тогава да я коментира. И, още: да научи тази част от своя електорат, която не иска да се образова и да работи – да не краде и да си плаща тока и осигуровките. И да престане с този изтъркан негов лаф-моабет: “езикът на омразата”. Именно Местан е този, който всява омраза и взаимна неприязън между етносите.

Бил съм лекар в едно село, където живееха всякакви хора – Ръжена, Казанлъшко, и добре познавам турците: те са работливи и честни; уважават лекаря и са изпълнителни пациенти. Циганите постоянно ме мамеха и не си плащаха лекарствата; фактически ги лекувах известно време без пари (вкл. и един сифилистик, когото излекувах с пеницилин, защото отказа да го пратя в Кожно-венерическия диспансер в Стара Загора), но после ги отрязохох, и пиеха безмерно.

Тогава селските лекари имахме право да държим аптечен шкаф в кабинетите си и вместо да разкарваме пациентите си до града само за да закупуват лекарства, им ги продавахме ние. За тази дейност получавахме по 30 лв месечно. Престъпната здравна “реформа” премахна това право на лекарите, което облекчаваше пациентите. Сега хората нямат пари да си платят билета за рейса до града, за да
изпълняват лекарската рецепта (ако изобщонякой лекар ги посещава); така си и измират от инсулти, вследствие неконтролирано кръвно поради тази проста причина. В Рамковия договор на БЛС със Здравната каса няма и тъй необходимата дейност “Здравни грижи”, за да могат и медицинските сестри да се включат в него. Изобщо, хаосът и ощетяването на хората е пълно. Едно неотдавнашно проучване показа, че само 0,1% от населението е доволно от здравната “реформа”.

Tags: ,

Comments are closed.