Директорите на “Спешна помощ” трябва да съдят всеки побойник!

Учудвам се на растящата безочливост, проявявана от политик като Местан, когото смятах за по-умерен и мъдър. Явно, дългото престояване във властта го е увредило интелектуално и емоционално. Да искаш оставката на здравния министър, само защото казва истините в прав текст, наистина е неразбираемо. Много ми се понрави и декларацията на колегите, работещи в “Спешна помощ”, които подканват политиците да минат без охрана през гетата нощно време…

Действително, побоищата там над спешните екипи се превърнаха в национален цигански спорт.

Интересно ми е друго: колко от бабаитите са здравноосигурени? Бъдете сигурни в цифрата: 0%. Друг въпрос: колко от повикванията са били основателни? Едва ли – повече от 5%. Директорите на Центровете за спешна медицинска помощ в страната би трябвало да правят подобна статистика. Защото в цивилизованите страни всяко неоснователно повикване на Пожарна или Спешна помощ се токсува солено. Плюс глобата.

Всяка една от линейките на “Спешна помощ” – Софийска област изминава годишно по 1,2 млн клм. Убеден съм, че поне половината от тях са пропътувани абсолютно ненужно. Но – карай да върви, нали държавата поема разноските…

С гордост ще заявя, че чл. 131, ал. 2 от Наказателния кодекс бе допълнен по моя идея. Съгласно този параграф наказанията при нанасяне на телесна повреда на полицай, прокурор, съдия, съдебен изпълнител по време на изпълнение на служебните задължения, са чувствително увеличени. През 2009 г. предложих на БЛС и НС в този списък да бъдат включени и медицинските специалисти. След дълги борби с Правната комисия, в които най-дейно участие взе тогавашната здравна министърка Десислава Атанасова, допълнението бе прието.

Е, добре, но колко от директорите на “Спешна помощ” са дали под съд нападателите на нападнатите и пребити от тях медици? Там, в незабавното търсене на наказателна отговорност, е заровен проблемът.

Финансова и съдебна тговорност – за излишно разкарване на линейка и екипите, както и за нанасяне на побой над тях.

И стига сме глезили тези привилегировани наши мургави сънародници, които, без да влагат нищо-нищичко в брутния вътрешен продукт, знаят само да консумират социални и медицински помощи!

Tags: 

Comments are closed.