В УМБАЛ „Свети Георги“ направиха уникална операция на счупен гръден прешлен

70-годишната пациентка страда от остеопороза, с балонна кифопластика възстановиха прешлена до първоначалната му форма и функционалност.

Посредством уникална за страната миниинвазивна перкутанна вертебропластика в УМБАЛ „Свети Георги“ бе оперирана 70-годишна жена с остеопоротична фрактура на 12-и гръден прешлен. Това съобщи началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в болницата проф. д-р Владимир Ставрев.

Фрактурата на 12-и гръден прешлен обаче е в близост до жизненоважни органи и кръвоносни съдове в гръдната кухина, затова екипът на проф. Ставрев е пристъпил към най-щадящият познат в Европа метод за лечение – балонна кифопластика. При нея посредством пункции през кожата, с балонни катетри е достигнато мястото на строшения прешлен. Катетрите са възстановили кухината на прешлена и тя е била запълнена с изотермичен цимент.

Процедурата не само укрепва, но и повдига прешлена така, че той да си върне първоначалната форма, а с нея и функцията си, обясни проф. Ставрев. След операцията жената вече може самостоятелно да се движи и до дни ще бъде изписана от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“.

Tags: ,

Comments are closed.