На вниманието на Общински съвет Ямбол: Наименование на площад на името на д-р Петко Момчилов

Копие: г-н Атанас Мерджанов, депутат

Големият ямболски лекар д-р Петко Момчилов (1893, Велико Търново – 1953) получава необоснована смъртна присъда на “Малкия католически процес” (Присъда 1064/4.12.1952 по Дело № 2292/1952) по фалшиви недоказани обвинения в “шпионаж”. Тя е отменена с Решение на Върховния съд на Република България/13.04.1993, но досега това не е станало широко известно на ямболската общественост, която навремето е била потресена от нея.

Д-р Петко Момчилов е започнал да следва медицина в Париж, но на 2 пъти е прекъсвал, за да участва – като доброволец! – в Балканската и Първата световна война, след което не му е разрешено да продължи във Франция (като неин враг на фронта) и се е дипломирал в Неапол. Жени се за ямболийката Христина Панайотова.

Печели конкурс за главен асистент на знаменития български хирург от европейска величина проф. Димитър Станишев, но през 1926 г. се установява в нашия град, където разкрива прословутата “Момчилова клиника”. Извършва хиляди успешни хирургически и акушеро-гинекологични операции и бързо се налага като любимият лекар на нашите съграждани. Участва – пак като доброволец! – и в Отечествената война. Докато, без никакви основания, получава въпросните нелепи обвинения и жестоката си присъда.

Крайно време е да изпълним моралния си дълг към този голям патриот и лекар, незаслужено унищожен в мрачните сталински времена, които отдавна са разобличени и отречени от историята, като наименовате централния площад или площадчето пред болницата на неговото име. Това ще е най-малкото изкупление, което можем да извършим, заради истината, справедливостта и морала.

Tags: , ,

Comments are closed.