Не ги имунизирайте – но ще поемете ли и последствията?!

Да обсъдим желанието на група пациентски и родителски НПО да отпаднат задължителните имунизации.

Първи, искам да знам какви са тези НПО, наричащи себе си пациентски (колко ли пациенти членуват в тях и от какви болести боледуват, имат ли Управителни съвети и структури в страната?), и, после – имат ли медицинско образование, за да се опитват да се месят така брутално в имунизационния календар? Знаят ли тези ентусиазирани протестъри (колко модерно стана за всяко нещо да се вдига глъчка до Бога – това непременно значи, че си “демократ”!), че имунизациите ликвидираха такива страшни болести на човечеството, довели до гибелта на десетки милиони души: вариола, туберкулоза, детски паралич, тетанус, морбили, дифтерия, коклюш?

Да, нека се радваме на свободата и демокрацията. Но ако известна част от родителите не си имунизират децата, подлагат на риск не само тях, но и общественото здраве. Какво искат: страната ни пак да пламне в ужасната епидемия от полиомиелит през 50-те години, когато всички треперехме – тогава измряха като мухи хиляди българчета, не по-малко останаха парализирани за цял живот.
Добре, нека да възприемем системата на САЩ: пълна свобода на родителите дали да си имунизират децата или не. Да, но тогава те нямат право да посещават детски заведения (ясли, градини), като пораснат – и училища и университети. Нямат право и на здравни осигуровки. Ако се разболеят – да си плащат кеш…

Comments are closed.