XIII Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции, гр. София, Национален дворец на културата, 16-18 април 2015 г. на Българската асоциация на микробиолозите

Вече тринадесети пореден път ще се съберем на най-голямото у нас годишно научно събитие свързано с диагностиката, лечението и превенцията на инфекциите – Тринадесетия Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции на Българската Асоциация на Микробиолозите. По традиция на него се събираме всички от страната, които сме се посветили да застанем срещу проблемите на инфекциозната патология и милеем за издигане нивото на българската медицина и на които не са чужди увеличаващите се нерешените проблеми на българското здравеопазване. Каним и гости от чужбина – световно известни учени.

Когато основахме сдружението и започнахме ежегодните научни форуми си поставихме високи цели – да повишим значимостта и обществения престиж на нашите специалности, да управляваме качеството на лабораторната дейност за достигане на най-добрите световни стандарти, да създадем съвременна наука, която да е основа на регулацията и управлението. В началото бяхме почти само специалисти, които работят с микроби – бактериолози, вирусолози, миколози и паразитолози. Постепенно медицинската общност разбра, че тясното профилиране на специалиста само върху един микроб, или един ензим на един микроб, са може би полезни за личната кариера, но не отговарят на обществените здравни нужди. Чрез осмисляне, постепенно стигнахме до консенсуса, че е много добре за нещо от инфекциите да знаеш всичко, но трябва и за всичко от тях да знаеш по нещо.

Много фирми, предлагащи лабораторно оборудване и реактиви, лекарства и ваксини, подпомагат нашата просветителска дейност в името на българското здравеопазване.

Няма успех на съвременната медицина, който да не е свързан или да е възможен без развитието на нашите специалности. Лесно можем да изброим области на медицината или медицински специалности, където най-масовата патология е инфекциозната, много са и модерните области, където патологията е следствие на прекарани инфекции или антигенно дразнене. За съжаление все повече расте броят на лекарите, които изписват антибиотици без въобще да се замислят срещу кои микроби се борят при конкретния пациент.

Предлагам на този конгрес да затвърдим поставеното ново начало на тясно взаимодействие с другите клинични специалности в името на по-добрата медицинска наука и практика, която да бъде основа на по-добро здравеопазване в нашата страна. Научните направления и секции са подбрани с пленарно участие на клиницисти и специалисти от нашите области, които да са най-добрите експерти в страната.

Заповядайте на Трианадесетия Национален конгрес, където освен научната програма ще имате възможност да се срещнете и запознаете с известни наши и чуждестранни специалисти и да прекарате приятно!

 

Председател на БАМ

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн

 

Теми на конгреса

  1. Инфекциите в хирургията и педиатрията
  2. Микробна лекарствена резистентност (антибиотици, антипротозойни, антивирусни и антимикотици)
  3. Инфекции на респираторния тракт
  4. Зоонози с епидемичен риск и управление на биориска
  5. Инфекции причинявани от храни и води
  6. Векторно-предавани инфекции
  7. Инфекции, предавани по полов път и кожни микози
  8. Ваксинопредотвратими инфекции
  9. Инфекции, свързани с медицинското обслужване (за лекари и за професионалисти по здравни грижи) и инфекции при имунодефицитни състояния и заболявания
Tags: 

Comments are closed.