VIII Национална Конференция по клинична хомеопатия, все по-предпочитана

Ежегодната, вече VIII Национална Конференция по клинична хомеопатия в Албена за сетен път доказа, че хомеопатичната терапия е все по-предпочитана у нас. Нейният създател в България д-р Драгомир Грудев доказа на всички колеги, че когато едно дело е благородно и, не по-малко важно – се върши с постоянство и обич, то неизбежно преуспява!
Много от докладите предизвикаха жив интерес у над 300-те участници.

Акцент на конференцията беше гериатрията – и не само защото всеки ден около 100 000 души по света умират от заболявания, свързани с напредналата им възраст, но и защото населението на ЕС и в частност на България застарява. Както подчертаха доц. Н. Ламбов, доц. Н. Данчев и д-р И. Николова, болестта на Алцхаймер вече засяга над 10% от населението над 65-годишна възраст и около 30-40% – над 85-годишните!! Д-р Зорка Угринова подчерта, че 30% от световното население страда от проблеми с опорно-двигателния апарат; ставните заболявания се откриват при над 50% от хората над 40-годишна възраст и в 90% при над 70-годишните. Особено място тук заема “тихата епидемия” – остеоартрозата, засягаща 12% от хората, предимно жените. Но и за дегенеративните костно-ставни заболявания хомеопатията предлага редица медикаменти – sulfur, calcarea carbonica, siliceaq baryta carbonica и др.

Проф. Надка Бояджиева и д-р Ив. Несторов изнесоха научни данни, подкрепящи ролята на хомеопатичното лечение при пациенти в терминален стадий със силни болки, кахексия, алергенност, депресия и безсъние.
Варненските колеги д-р Е. Хаджолян – Латифян, доц. Д. Близнакова и д-р Бедо Латифян препоръчаха хомеопатните средства като съпътстваща терапия при онкоболните, и по-специално при страничните ефекти от химиотерапията (упорито гадене и повръщане, запек, афти, умора, депресия и кахексия). Д-р С. Филчев изтъкна благоприятното въздействие на arsenicum album при депресия, суицидални мисли, тревожност. Д-р Петко Загорчев, зав. ОАРИЛ на МБАЛ – Шумен разгледа възможностите на клиничната хомеопатия в терминалните палиативни грижи (paliare – облекчаване) – по отношение на болката, страха, отчаянието, депресията, диспнеята, гаденето, повръщането: хомеопатичните медикаменти не забавят или ускоряват смъртта, но съхраняват човешкото достойнство и премахват унижението от безпомощното страдание в самота.

Геронтологията, която е призвана да помогне на възрастните пациенти; а те нерядко страдат от мултиморбидитет, който надхвърля способностите на лекарите от дадена специалност. Лечението с хомеопатни препарати е доказано успешно дори и при значително увреден терен, стига да се приемат всекидневно и продължително време, е доказала чрез практиката си д-р М. Райчева от Стара Загора.  
Гръдният хирург доц. Георги Паскалев, както и анестезиолозите д-р Петко Загорчев и д-р К. Добрев доказаха ползата от периоперативното приложение на arnica мontana и staphysagria срещу усложненията на оперативни рани – медикаментите са повлияли естествения реактивен отговор на организма към хирургичната травма; те са практически безвредни и положително повлияват индивидуалната реактивност.

Беше представен и първият по рода си “Хомеопатичен Вадемекум” – с автор д-р Иван Несторов, педиатър и хомеопат, ръководител на Центъра за обучение и развитие на хомеопатията – България. Наръчникът е кратък и удобен, той затвърдява и обогатява познанията на лекарите и фармацевтите за хомеопатичните медикаменти и е ценно помагало във всекидневната им практика.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.