Поради лекарска грешка

Повод за тези редове е интервюто на известен наш журналист и публицист в централна медия. Сред многобройните интересни данни за своя живот, съвсем неочаквано и уж между другото той заявява, че съпругата му е починала “поради лекарска грешка”. (Вероятно става въпрос за Кеворкян, който твърди това от дълги години, бел. Т. Н.). Ама каква е била тази грешка, кой я е установил, потвърдена ли е от компетентните органи, от кого е допусната, потърсена ли му е отговорност – не отронва нито дума. Отсякъл е: “лекарска грешка”, и – толкоз. Пък читателят, ако си няма друга работа, да си блъска главата с недоумение.

Втори случай: с дама, популярна особа, която също така, в интервю, между мнението си по редица интересни за обществото въпроси, ни в клин, ни в ръкав заявява същото: че майка ѝ е починала “поради лекарска грешка”. И също така, по подобие на първия случай, не съобщава никакви подробности или доказателства.

Подобни случаи не са всекидневие, но определено дразнят съсловието. И насаждат сред публиката впечатлението, че лекарските грешки са, едва ли не, основната причина за смъртността в България.

А така спада доверието в лекаря – един необходим момент в диагностично-лечебната дейност.

 

Д-р Герго Цонков, Мездра

 

Коментар. Напълно споделяме мнението на уважавания от нас колега, който, макар и вече 81-годишен, е не само педиатър и ОПЛ, но и автор на стотици статии и много книги.

Очакваме УС на БЛС да вземе отношение по въпроса. Защото подобни безотговорни и безпочвени изказвания, като цитираните, при това – изречени от публични личности, действително повлияват общественото мнение към съсловието ни, и то в негативна насоченост.

Наистина, необходимо е тези проблеми да бъдат разгледани от новото ръководство на БЛС; имаме предвид Човеколюбието и доверието, както и здравословното и демографско състояние на самото съсловие, което съвсем не се намира в добро състояние. Нееднократно сме повдигали въпроса с миграцията и застаряването на лекарското съсловие, който трябва да разтревожи най-вече обществото и държавниците.

Tags: ,

Comments are closed.