Медицински университет-Пловдив с успешен финал на юбилейната академична учебна година

Двама нови професори, осем доценти, петима доктори на науките и двадесет и двама  с  образователната и научна степен „доктор” получиха дипломите си за новите академични длъжности и степени. Това се случи по време на Тържествения академичен съвет на 18 юни, с който се постави и края на академичната година в МУ-Пловдив.

От университета съобщават със задоволство, че през изминалата учебна година успешно са защитени 7 дисертационни трудове за научната степен „доктор на науките” и 52 дисертации за образователната и научна степен „доктор”, 21 от които са дело на клинични специалисти. Това е годината, в която академичната общност на ВУЗ-а отбелязва 70-годишния си юбилей, по време на който събра на едно място светила на медицината от над 15 държави.

„Увеличи се интересът на чуждестранните студенти от Великобритания, Германия и Италия към обучението, което МУ-Пловдив предоставя. Тази година са постъпили 1000 нови студенти и за първи път броят на всички, които се обучават тук,  е 5000. Сред значимите постижения в успешната учебна година е приключването на проекта „Докторант”, насочен към младите учени; активното участие в образователната програма „Еразъм” подпомогнала обучението и практиката на 50 студенти от МУ-Пловдив в университети-партньори в чужбина; изграждането на  първия в България и на Балканите Технологичен център за спешна медицина с високотехнологична тренировъчна база и специализирани научно-изследователски лаборатории;  новите спортни съоръжения – спортна зала, баскетболно и волейболно игрище, две игрища за тенис на корт и мини футболно игрище; спечеленият конкурса за „Най-добра библиотека в Европа”; атрактивно проведената Европейската нощ на учените; домакинството и организацията на редица национални и международни форуми.”, заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.кор. проф. д-р Стефан Костянев.

По повод 70-годишнината от създаването си, за изключителни заслуги в областта на обучението и изграждането на кадри в българското здравеопазване, както и за развитието на медицинската наука в Република България, Медицински университет – Пловдив е удостоен с Почетен знак на Президента на Република България.

Tags: ,

Comments are closed.