Проф. Христо Деянов: “Любовта, без която не можем”

Новата книга на проф. Христо Деянов е,наглед странно – белетристична: новела на любовна тематика. Всъщност, няма нищо странно: лекарската професия, преди всичко, означава Любов.

Показателно за стойността на текста е, че го представят (което значи – гарантират за литературните му качества) двама утвърдени национални поети – Георги Константинов и Драгомир Шопов.

Проф. Христо Деянов е наистина обаятелна, влиятелна, поливалентна и универсална личност, непозната досега у нас: лекар, преподавател, обаятелен лектор и пропагандатор на здравни знания и  култура (от дълги години води популярното предаване “Здравословно” по СКАТ), издател (основател и гл. редактор на в. “Здравословно”), композитор, китарист и певец (с 3 авторски албума с поп и рок-музика), носител на престижни музикални награди, както и на първата Награда “Проф. К. Чилов” за медицинска журналистика. Не се сещаме за друг колега с толкова много и успешни творчески и здравно-просветни изяви, с подобна енергия и настойчивост в благородните дела.

Самата книга наподобява схемата на вълнуващия баладичен филм “Брачен живот”.една разкъсваща, бурна, но невъзможна, обречена любов през погледа на двамата участници: семеен мъж и разведена жена. Силно впечатление правят както фабулата (любовният триъгълник е разглеждан хиляди пъти в различни жанрове – белетристика, поезия, драматургия, филми и сериали), така и живият образен стил, сътворен с висока глаголна температура, което прави текста увлекателен, неусетно и вълнуващо поглъщан от читателя.

В края на краищата надделява Отговорността – към Майката на Децата. Оказва се, че заглавието всъщност е подвеждащо, измама: заради Тях – Децата и тяхната Свята Майчица, можем и без Голямата Любов, да Я загърбим, да се самолишим от Нея. Обратното би било долнопробен егоизъм. Вярно, авторът е прав: Животът е един-единствен; това би трябвало да бъде и Любовта. Но – Бащинството задължава истинския Мъж да загърби собствените си чувства, колкото и дълбоки да са те, да се отрече от измамното си лично щастие, но да не огорчава жената, която е вървяла десетки години с него и го е дарила с най-великия дар на Любовта – Децата. Те и Майка им трябва да бъдат кумирът на истинския, силния Мъж; те са истинската непреходна ценност, смисълът на Живота ни.

Тази малка книга доказва, първа белетристична за автора, че у нас се е родил нов белетрист.

Честито и да хилядиш, колега!

Tags: , , ,

Comments are closed.