На вниманието на г-н Лютви Местан и г-н Радан Кънев: Ще преминете ли от думи – към дела!

Независимо, че оглавявате антагонистични партии, и двамата твърдите: че образованието е най-важното условие за интеграцията (приобщаването) на българските роми, което приемаме като безусловно правилно и вярно. Съгласен съм и с предложението на г-н Кънев (и вероятно г-н Местан не би го отхвърлил) за разкриване на здравни служби в техните махали. Друг е въпросът, че никой не може насила да принуди един лекар или фелдшер да ги оглавява, след като не е осигурен финансов ресурс за възнаграждението им.

Но: кой и как да приложи на дело тези добри думи и полезни предложения?

Ето, аз ви предоставям своята монография “Здравна азбука”, единственото учебно помагало за здравна и сексуална култура, сертифицирано от МОН – за разпространение сред въпросните райони, като се наемам и да изнеса здравно-просветни беседи на тези хора.

Защото тяхната средна продължителност на живота е с 10-тина години по-ниска, отколкото на останалото население, а гетата им са развъдник на болести – стомашно-чревни (вследствие лоша хигиена – дизентерия, хепатит А), сексуално-преносими (краста, трипер, сифилис, СПИН), епидемични (морбили, в недалечното минало – и на страшния детски паралич, вследствие пренебрегването на имунизациите); социално-значими (инсулт, хипертония), да не говорим за лошите им, рушащи здравето навици (тютюнопушене, употреба на некачествен алкохол и наркотици). Тези хора не са само избиратели (безлично наричани “електорат”); и те искат да живеят по-дълго и качествено. Но кой да ги научи на здравна култура и навици?

Разбира се, Ваше е правото на  лично и партийно мнение и отношение към това мое предложение.

Мисля, че след говоренето трябва да следват и делата. Иначе красивите думи ще си останат само едно бързо забравено намерение без покритие. Народът ни тогава го нарича – лъжа. Не вярвам да харесвате подобно определение.

Tags: , ,

Comments are closed.