НЗОК няма правомощия да изготвя и променя позитивния лекарствен списък

Здравната каса не договаря продажбата на лекарства и ваксини на българския пазар
Във връзка със зачестили запитвания от граждани за липсващи в новия лекарствен списък медикаменти, които са били включени в предишния позитивно-реимбурсен списък, както и за различия в стойностите, които НЗОК заплаща, напомняме, че от тази година списъкът се изготвя от надведомствена комисия към Министерския съвет.

Комисията по позитивния лекарствен списък определя лекарствата, които са включени в него, както и нивата на реимбурсиране от страна на НЗОК. Касата заплаща единствено стойността на лекарствата от позитивния лекарствен списък, посочена в колона „Ниво на заплащане”. Институцията няма правомощия да включва или да премахва от списъка медикаменти. Промените са продиктувани от влизане в сила на Закона за лекарствата в хуманната медицина, приет от Народното събрание през 2007 г.

Здравната каса не договаря продажбата на лекарства и ваксини на българския пазар. Последното договаряне на лекарства от страна на НЗОК в изпълнение на специална наредба беше през 2007 г. Впоследствие тази наредба беше отменена.

Касата никога не е провеждала търгове за ваксини. Тази дейност е от компетенциите на Министерството на здравеопазването.

Националната здравноосигурителна каса направи всичко необходимо пациентите да получават безпрепятствено лекарствата си съобразно новия позитивно-реимбурсен списък. В момента се обработват отчетените от всички аптеки рецепти за първите 15 дни на юни. Лекарствените продукти, получени от пациентите през този период,  ще бъдат заплатени от НЗОК на аптеките в рамките на установените в договорите им срокове.

Tags: ,

Comments are closed.