На вниманието на ген. проф. Николай Петров: Отбелязваме 11-тия Ден на спасението

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕНЕРАЛ,

През 2005 г. създадохме, съвместно с МЗ, БЛС, БЧК, КТ “Подкрепа”, КНСБ, Сдружение “Мати Болгария” и ВМА

Деня на спасението,

в памет на д-р Стефан Черкезов и десетките наши колеги и сънародници, загинали при спасяване на човешки живот. Оттогава ежегодно го отбелязваме с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните.

С Решение 1039/20. 12. 22012 (ДВ/28. 12. 2012 г.) МС официализира Деня на Спасението, с което България стана единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която има подобно отбелязване.

М. г. то бе знаменателно, благодарение на Вас, след като организирахте и военен оркестър, който изпълни химна и “Покойници, вий в други полк минахте”. Съдействие получихме и от Пресцентъра на ВМА, който разгласи събитието до всички медии. По традиция на паркинга 2 линейки пуснаха сирените си, а персоналът бе свикан на сбор пред паметника.

Вярвам, че всичко това отново ще бъде организирано от Вас и Вашия личен състав и т. г., макар и в по-камерен състав, защото 15 август се пада в събота. Но нашите герои заслужават своите почести, независимо от времето и климатичните условия и знам, че Вие, като изтъкнат лекар и достоен висш български офицер, споделяте това мнение.

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.