Лекар-родолюбец навърши 88 години

За Родопите и техните лекари сме писали неведнъж. Има защо. Оттук е емблематичният проф. Константин Чилов, оттук е най-лекарският род в България – Хекимовият, който на 22 август ще има голяма родова сбирка в Златоград. Оттук е и големият хирург, уролог и родолюбец доц. Асен Маргаритов.

Не е имало Чилови дни, на които той да не е присъствал, вече 18 години наред. Строен, слабичък, любознателен, добронамерен. Никой не би му дал годините – цели 88!

Роден е на 31 юли 1927 г. в кв. Райково, където завършва средното си образование, като първенец на випуск 1946, а медицина – през 1952 г. в столицата, с отличен успех. От следването си най-ярки спомени е запазил за проф. Чилов: “Към студентите се обръщаше с топлото “Младо!”; при изпит никога не питаше първо за името и не вземаше книжката – да покаже, че не се влияе ит фамилии или месторождение; разтваряше я чак, когато трябваше да пише оценката. Невероятен, сърдечен, топъл човек!”.

Специализира хирургия в ИСУЛ през 1954 и урология през 1960 г. Започва работа в Златоград – първоначално като ординатор, впоследствие и като зав. хирургичното отделение. Към края на 1957 г. се премества в Устово. От 1966 г. е асистент в Катедрата по урология на ИСУЛ. След 3 години спечелва конкурс за асистент в Клиниката по урология на ВМИ – Пловдив, като след 15 години я оглавява. (Помня го като асистент на нашата група – колко взискателен, но и ласкав беше с нас, студентите, типично по чиловски маниер!).

Тогава е и консултант и методичен ръководител по урология на Окръжните болници в Хасково, Кърджали и Смолян и оказва спешна консултантска помощ на урологичните отделения в цяла Южна България. Консултира и Туберкулозната болница по урогенитална туберкулоза и АГ-клиниката на ВМИ по урогинекология. Автор на над 80 научни труда, съавтор на учебника за студенти, ОПЛ и уролози “Урология”/1995 г., на научно-популярните книги “Урологичните заболявания и поведението при тях” и “Заболявания на простатната жлеза”, както и на историята на здравеопазването и основателите му в Средните Родопи – “За здравето на родопчани”, в съавторство с д-р Стефан Илчевски.

Освен многобройните си отличия, напълно заслужено получава и престижното звание “Лекар на годината”/2003 на БЛС.

Влюбен в Родопите и родопчани, заедно с братовчед си Иван Тодоров Маргаритов са основни организатори, дарители и изпълнители при възстановяването и обновяването на цялата манастирска обител “Св. Атанас” в местността Варадил край родното му Райково. Дори написва и специална книга “Манастирът “Св. Атанасий Велики” – духовна твърдина в Родопите” (2009), която съдържа страници из миналото и настоящето на храма, както и родословието на хаджи Маргарит.

С. г. е удостоен от Община – Смолян и със званието “Почетен гражданин на Смолян”.

Напълно заслужени национални и регионални отличия!

Да си жив, здрав и бодър още дълги години, колега Маргаритов!

Tags: , ,

Comments are closed.