Медицински университет – Плевен обяви прием платено обучение

След трето класиране за специалност „Медицина” в МУ-Плевен постъпиха над 200 заявления за попълване на 15 незаети места по държавна поръчка за специалност „Медицина” – 8 за момчета и 7 за момичета.

За шеста поредна година, като антикризисна мярка, Народното събрание гласува да се даде възможност на държавните висши училища да приемат студенти за обучение срещу заплащане. Решението бе обнародвано в Държавен вестник на 24.07.2015 г. чрез Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. След запълване на местата за обучение по държавна поръчка, законът дава право на университетите с отлична оценка от институционалната акредитация, да обявят прием за платено обучение в рамките на капацитета на висшето училище, но не надвишаващ 5% за съответната специалност.

В тази връзка и на основание решение на Академичния съвет Медицински университет – Плевен за поредна година обявява места за платено обучение по специалност „Медицина” и за бакалавърските програми на факултетите „Здравни грижи”, „Обществено здраве” и медицинския колеж.

За специалност „Медицина” местата за прием платено обучение са 30; в професионално направление „Здравни грижи” – местата за специалност „Медицинска сестра” са 5; за „Акушерка” – 3; за „Медицински лаборант” – 2; а за „Помощник-фармацевт” – 5. В професионално направление „Обществено здраве” местата за платен прием по специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” са 3, а за „Социални дейности” – 1 място.

За специалност „Медицина” право да кандидатстват за обучение срещу заплащане имат кандидат-студентите, положили успешно конкурсните изпити по биология и химия във висшето училище в Плевен, но неприети на класиранията за държавна поръчка. Това право се дава и на кандидати, положили успешно състезателните изпити в друг медицински университет в страната срещу представяне на служебна бележка, удостоверяваща изпитния им резултат.

Годишните такси за обучение на студентите, приети срещу заплащане за 2015/2016 учебна година, са непроменени от предходни години: за специалност „Медицина” – 7414,20 лв.; за „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” – 2303,90 лв.; за специалностите „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Медицински лаборант” и „Помощник-фармацевт” – 4165,00 лв. и за „Социални дейности” – 1508,80 лв.

Срокът за подаване на документи за прием платено обучение в МУ-Плевен е в края на м. август – от 24 до 27 август – в Учебен отдел на Ректората.

Tags: 

Comments are closed.