Само 1 на 10 болници е редовна!!!

Престъпно започналата и нескопосано проведена от “аматьори-маргинали” (изразът е на ексминистър проф. Радослав Гайдарски) т. нар. “здравна реформа” ежедневно дава плодовете си. След авторитетна анкета се оказа, че – ще се изненадате ли? – 98% (фактически – всички!) пациенти са недоволни от нея; при лекарите този показател е 80%.

Всички знаем как Касата-монополист прави режисираните си “проверки” – избирателно, с различен аршин. Едва в 30 болници от проверените през м. г. 300, не са се открили нарушения. И само на единици е прекратен договорът по съответните КП, където са се надписвали “пациенти” и са били отчитани наизвършени дейности с цел източване на средства (чрез откровено документна измама!). Най-новият пример е прословутата Болница “Папуров” в Търговище, на която лицензът бе отнет от здравния министър. И то за откровени грабителски нарушения, абсолютно доказани, само за 9-месечен период през 2008 г.

Никой не оспорва правото на лекарите за добро заплащане.

Но ако това става чрез измама, какво да се прави?

По въпроса сме писали нееднократно. Съсловието трябва да се самоочисти от непочтеността. Нужни са редица допълнения в Устава – за повишаване правата на Централната Етична комисия, а също – и в НРД. – за много по-лесно прекратяване на договорните отношения с измамниците.

По отношение въвеждането на задължителната Здравна карта и удовлетвореността на пациентите като важна част от критериите за заплащането на лекарското изкуство вече сме писали нееднократно; и то е положително.

Крайно, крайно време е съсловието да прогони търговците от храма, където ги натика един самонадеян стоматолог.

Tags: ,

Comments are closed.