На вниманието на УС на БЛС: Отбелязване деня на българския лекар с поклонение пред светите мощи на св. Иван Рилски Чудотворец в Рилския манастир и организиране молебен за здравето на съсловието

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Както ви е добре известно, през 1994 г. създадохме Деня на българския лекар и обявихме деня, в който св. Иван Рилски Чудотворец е канонизиран (19 октомври) за Ден на българския лекар, а самият него – за покровител на съсловието.

Още същата есен група лекари посетихме Рилския манастир и се поклонихме пред светите мощи, а тогавашният игумен Негово Преосвещенство Йоан благослови решението ни и отправи благослов към съсловието. Оттогава досега това не се е повторило.

Предлагам ви в навечерието на Деня на българския лекар (т. г. той е в понеделник), прим. на 18 октомври, неделя, част от вас да посетите Рилския манастир и се поклоните пред светите мощи на нашия патрон, а игуменът да благослови съсловието и извърши молебен за неговото здраве. Първият и засега единствен подобен молебен извърши, по наша молба, пловдивският владика Николай при освещаването на Параклиса в двора на УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив преди 5 години в навечерието на Деня на българския лекар, в присъствието на персонала, изп. директор проф. Карен Джамбазов и тогавашния председател на РЛК д-р Георги Сакакушев.

Време е всичко това да бъде подновено и стане традиция.

Tags: ,

Comments are closed.