Десет години – Ден на спасението! Отново заедно да почетем паметта на нашите герои

На вниманието на Цецка ЦАЧЕВА, председател на НС,

Бойко БОРИСОВ, Министър-председател,

Д-р Петър МОСКОВ, Министър на здравеопазването,

Николай НЕНЧЕВ, Министър на отбраната,

Д-р Венцислав ГРОЗЕВ, Председател на БЛС,

Христо ГРИГОРОВ, Председател на БЧК,

Акад. Стефан ВОДЕНИЧАРОВ, Председател на БАН,

Ген. проф. Николай ПЕТРОВ, Началника на ВМА.

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ И КОЛЕГИ,

В късния следобед на 15 август 1963 г. 26-годишният лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов се връща от служебна командировка в Горна Оряховица с автобус, който на излизане от града се сблъсква с камион и избухва в пламъци. Без да се колебае, д-р Черкезов вади от огъня 47 души и после товари повечето от тях в пристигналите линейки, макар че най-тежко пострадалият е той самият. Последен го карат в хирургията в Горна Оряховица, където казва на лекарите: “Колеги, оставете ме, аз ще умра, гледайте другите пациенти!”. Издъхва рано сутринта на следващия ден от масивните си изгаряния. Минути преди това промълвява на съпругата си: “Кажи на татко, че ненапразно си е харчил парите за мене – аз станах Лекар!”.

В чест и памет на този най-голям герой на лекарското съсловие през 2005 г. създадохме Деня на Спасението, който се отбелязва на датата на подвига му – 15 август, с 1-минутно мълчание в 12 ч. пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (пред ВМА), а в много Областни болници в страната – пред вратите им. Издирили сме имената на други над 100 лекари и м. с., загинали по време на работа (от тях над 50 са хирурзи, вкл. 20 пироговци), след заразяване от болестите на своите пациенти или при катастрофи с линейки; както и няколко полицаи, минни спасители и граждани, удавили се при спасяване на давещи се. С Решение на МС 1039/20. 12. 2012 г. (ДВ/28. 12. 2012), 15 август официално е обявен за “ден за оказване почит към сънародниците ни, загинали при спасяване на човешки живот . Ден на Спасението”, което прави България единствена в ЕС, а вероятно и в света с подобна проява – израз на висок национален морал и духовност. За химн на Деня на Спасението избрахме вълнуващата песен на Емил Димитров “Ако си дал”. Надяваме се МС допълнително да официализира и ритуала.

Каним Ви на 15 август т. г., събота, в 12 ч. да бъдем отново заедно пред ВМА за традиционното 1-минутно мълчание и оказване почест към д-р Черкезов и всички герои-българи, загинали при спасяване на хора..

Tags: , ,

Comments are closed.