Прочетено

“Страхувам се за състоянието на съюза. Липсват близо половин милион лева негови пари, 15-те му банкови сметки са опразнени. Кредити, операции с преводи, отлагане на плащания, много проблеми са ни завещани от предишното ръководство – липсва документацията на различни проекти, вкл. и за изграждането на Дома на лекаря. Липсва дори международната ни кореспонденция от последните 6 години- заварихме голи помещения, празни шкафове, липсват протоколи от заседанията на УС и на Съборите… Ние не можем дори да съберем членския внос, който е по 2 лв на месец. Предупредихме и прокуратурата за това. Всичко трябва да стане ясно. Според мен не става дума за престъпление, но тази липса е злонамерена.”

Д-р Божидар Нанев,
в. “Класа”, 25 април 2009 г.


Коментар:

Нека да уточним, че задължителният членски внос е не 2, а 6 лв; от тях 2 се превеждат на Централата. Тази сума, уеднаквена за цялата страна, бе определена от един скандален събор на “Златни пясъци” в късната есен на 2007 г., макар че всички РЛК са относително автономни и членският им внос се определя от техните Общи събрания. Въпреки няколкогодишните ни предупреждения, че с членския внос се злоупотребява от страна на предишния ни председател-търговец на мазут, колегите покорно си го плащаха. По какво обаче д-р Нанев съди, че не става дума за престъпление – след като то е ясно от 6 години насам, още когато пъргавото момче от с. Козарка премести членския внос от Биохимбанк в ДЗИ – Росексим, при това обръщайки го в долари при най-неизгоден курс, и то без да иска решението на УС – съмнителна финансова операция, заради която загубихме над 30 000 лв? Ексвождът на практика беше приватизирал БЛС и го третираше като една от десетките си частни фирми – но всички вие, уви, си мълчахте и го търпяхте.

Кехайов бил даден на прокурора. Чудесно. Макар че при досегашните темпове и “неподкупност” на нашите магистрати едва ли скоро ще станем свидетели на очакваното от всички ни възмездие.

Апропо, каква трябва да бъде отговорността на предишните членове на УС, вкл. и на усърдния помагач на отличника от пазарджишкия филиал с диплома 3,90 – главния секретар Пламен Демиров, които с действия или бездействия му бяха фактически – и юридически! – съучастници в престъпните деяния?! И защо Етичната комисия на БЛС досега не им е дала оценка?

“Празни банкови сметки, задължения за почти половин милион лева и сериозни липси в документацията измъчват новото ръководство на БЛС. Тежкото наследство е от прочулия се с петролния и печатарския си бизнес бивш шеф на организацията Андрей Кехайов. По следите на изхарчените средства за последните 6 години вече е тръгнала прокуратурата, поискана е и финансова ревизия. Твърде вероятно е обаче действията им да се окажат обречени.”

“Лекарският съюз падна в капана на Кехайов”,
в. “Монитор”/25 април 2009 г.

Tags: , , ,

Comments are closed.