На вниманието на УС на БЛС: Проект за приемане, утвърждаване и завещаване на принципите на българския лекар

КОПИЕ: Министъра на здравеопазването д-р Петър МОСКОВ

“…Каква полза за човек от всичкия му труд и от грижите на сърцето му, за което се изморява под слънцето?”, задава ни библейският мъдрец Еклисиаст тревожен риторичен въпрос, останал завинаги да виси без отговор през вековете. “Що е животът ви? Вие сте като пара, която се явява за малко и после изчезва”, тъжно заключава и пророкът Яков.

Но няма друга професия, освен лекарската, която да може с пълно основание да обори тези безнадеждни размисли. Защото лекарят и след като напусне Белия Свят, остава да живее дълги години, в още безброй други животи, чрез своите пациенти, които е спасявал посредством своето благословено от Бога умение и старание, чрез децата, чиито майки е акуширал, чрез благодарствените мисли на хората, на които е върнал най-близките им или дори само е дал полезни здравни съвети.

Ето защо ние с радост в сърцата приехме в сърцата си през 1994 г. за свой патрон най-великия български светец и небесен покровител на нашия мил народ св. Иван Рилски Чудотворец, а датата на канонизирането му – 19 октомври, за нашия професионално-съсловен Ден на българския лекар.

Всички сме полагали Хипократовата клетва, спазваме и нея, и Декларацията от Женева. Но не забравяме, че “Едно поколение преминава и друго поколение дохожда” (Еклисиаст).

Затова ние, които през 1990 г. възстановихме славния БЛС, си позволяваме, като се молим Богу да дари нас, семействата и пациентите ни със здраве и дълголетие, и се позоваваме на нашия собствен опит и мъдрите завети на нашите учители,

тържествено да приемем и утвърдим пред светите мощи на св. Иван Рилски Чудотворец в Рилския манастир и да завещаем на идващите след нас млади колеги следните

ПРИНЦИПИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР:

 

“Уважавай Живота! Обичай Болния! Почитай Колегата!

Всеки Човек има право да боледува и оздравява, да страда и умира с Достойнство!”

Tags: ,

Comments are closed.