Лекарите станаха и… “нарушители”!

Вече десетилетия българските лекари са най-унижаваните граждани у нас. Непосредствено след 9 септември им закриха съсловната организация Български лекарски съюз и насилствено ги набутаха да членуват в един Профсъюз на санитарно-хигиенните работници, заедно със санитарките, чистачките, теляците и бръснарите. През цялото време на соца ги наричаха “здравни работници”. След промените ги емнаха журналистите: нямаше вестник да не започва на първата си страница с някой закопчан с белезници доктор, чието провинение е, че е получил 30-40 лв стимул от пациент. Изключвам случаите (за съжаление, зачестяващи) с директен рекет към болните хора, което си е престъпление, но това е друга тема.

Любимата на целия народ Здравна каса вече започна да нарича лекарите направо “нарушители”; поне под това определение те трябва да се подписват в протоколите, описващи пропуските в работата им. Не стига, че въпросната монополна Каса нееднократно си е позволявала (и продължава да го прави) едностранно нарушение на Националния рамков договор, съгласно който Лекарският съюз е равноправен партньор, без да го пита, нито уведомява. Но да си позволява обидни квалификации на колегите си – е, това вече е прекалено!

Очаквам УС на БЛС най-после да застане на по-твърди позиции и да поиска оставката на този чиновник от НЗОК, който си е позволил да употреби това опозоряващо определение.

Tags: , , ,

Comments are closed.