X Педиатрична среща, Слънчев бряг

Болестите се зараждат още от детството.

510 (!!) педиатри и ОПЛ от цялата страна пристигнаха в Слънчев бряг и взеха участие в Х юбилейна Среща, организирана от най-старата в страната Клиника по детски болести (ръководител доц. Пенка Переновска). Традицията, чието начало е поставено от предшественика й доц. Илия Калев на 24 май 2000 г. в старинния Созопол, бе успешно продължена и развита от най-слънчевата детска лекарка на България. Само мястото е малко по на север, но пак е в южното ни Черноморие. Тук се изнасят всички новости в националната и световна педиатрия, споделя се и собствен опит, трупа се самочувствие.

Какво ли не беше обсъдено на Х юбилейна Педиатрична среща: детската смъртност (снижена до 4,7 на хиляда – но само в София!); затлъстяването в детската възраст (определяно вече като пандемия, опасно не само за организма, защото представлява независим рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и диабет, но и за психиката, защото развива депресия); здравословното хранене (уви, пренебрегвано в училищата, в чиито лавки се предлагат предимно висококалорични и високомаслени храни с добавена захар, както и изключително вредните снаксове, чипсове и други ужасни фабрикати); недоимъчното хранене при извънбрачните и изоставени деца, което увеличава риска от инфекциозни заболявания.

Доц. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести при ВМА и председател на Дружеството на пулмолозите обяви, че само след 10 години ХОББ, от която понастоящем почиват 1 млн души, ще бъде третата причина за смърт в света. Затова тя трябва да бъде точно диагностицирана още в млада възраст, и, което е още по-важно: да се води активна борба с основния ѝ етиологичен фактор – тютюнопушенето. Затова няма по-тъжна гледка от пушещ ученик – той се самообрича на толкова много болести в зрялата си възраст…

Доц. Л. Маринов от Варна обърна внимание върху основния здравен проблем на съвремието – атеросклерозата и основните рискове за развитието й: артериалната хипертония, затлъстяването, хиперхолестеринемията, обездвижването и тютюнопушенето; всички те трябва да бъдат предотвратявани още от ранна детска възраст, затова атеросклерозата е определена като “педиатрична отговорност”!
Р. Маркова и В. Исаев се спряха върху инфектирането на новородените с причинителя на най-честата сексуално-трансмисивна болест Chlamydia trachomatis интрапартум (по време на родовия процес); при 50% от заразените се развива хламидиален конюнктивит, а при 30% – хламидиална пневмония 4-12 седмици след раждането. Серологичното изследване уточнява диагностиката, а лечението се провежда с кларитромицин 15 мгр/кг тегло и бронходилататори за 10 дни.

Ползата от лятната Национална конференция за педиатри и ОПЛ е повече от убедителна.
Да пожелаем на основния й двигател – доц. Пенка Переновска и ръководения от нея колектив крепко здраве и все същата ведрина, колегиалност, всеотдайност и тонус, с които щедро обгръщат участниците. До нови срещи!

Tags: , ,

Comments are closed.