Съчетанието на “Наполеонов комплекс” с патологично опиянение е лоша комбинация

Д-р Тотко Найденов е най-известният наш специалист по социална медицина и ние често публикуваме негови коментари. Автор на над 40 документално-публицистични книги (сред които и “Съдебните лекари разказват”), в момента подготвя “Обезумялата Европа” – за кланетата и ислямското нахлуване в нея.

Питаме го за мнението му относно поведението на неговия съгражданин Волен Сидеров.

– Няма да го обсъждам конкретно, не защото и аз съм ямболия, а защото той е кверулент (тези хора обичат да дават под съд за най-малкото непонравило им се действие или изказване). Просто ще изрека няколко думи по принцип, не конкретно за Сидеров.
Малките, ниски по ръст хора, “джобен формат”, изпитват неистов стремеж към себеизява, да бъдат забелязани. Това е т. нар. “Наполеонов комплекс”. Но ако не им достига интелект и фантазия за велики, или поне значими дела, се стараят да привлекат внимание към себе си, да удовлетворят нагона си за показност, посредством външни изяви, понякога съвсем инфантилни (детински): с удоволствие се спречкват с околните, за да ги предизвикват към скандал, дори и побой (макар че нямат шанс за победа, тъй като са слаботелесни). Често посягат и към алкохола. И ако са свръхчувствителни към него, с нисък праг на поносимост, тогава трудно контролират постъпките си.

В психиатрията съществува и друго понятие – “патологично опиянение”; народът ни го нарича “лошо пиянство”. Изпадналият в него (дори и само след 1-2 чашки концентрат) човек става много агресивен, настроен кавгаджийски, безразсъдно настъпателен и яростен. Характерното за патологичното опиянение е, че тези хора после нямат спомен за случилото се. Като студент аз бях кръжочник по психиатрия и съдебна медицина. Имали сме случаи дори на убийство, когато извършителят е намерен в дълбок сън, потънал в локвата кръв до жертвата си, и искрено се учудва на обвинението срещу него.

– Значи, ако адвокатът на Сидеров заяви, че клиентът му е изпаднал в патологично опиянение, може да пледира за оневиняването му?
– Не визирам конкретно съгражданина си. Но, при подобни случаи, така би трябвало да пледира всеки умен адвокат – опирайки се на медицината.

www.blitz.bg

Tags: 

Comments are closed.