Водещи специалисти обсъждат край Варна новостите в гастроентерологията

ГАСТРОФОРУМ ВАРНА 2015 НОВОСТИ се проведе от 5 до 7 ноември в курортен комплекс Слънчев ден край Варна. Организатори са Медицински университет – Варна, УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, БАНИ и Клиниката по хепатогастроентерология.  Участие взеха над 130 лектори от Варна и от страната.

Тазгодишното издание на научното събитие, което протича под егидата на ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов и изпълнителния директор на университетската болница проф. д-р Жанета Георгиева, бе посветено на новостите и проблемите в диагностиката, клиничния подход и терапията при болестите на хранопровода, стомаха, червата, черния дроб, жлъчната система и панкреаса.

„Една голяма част от темите бяха посветена на онкологията – твърди се, че до 2020 година всеки втори болен в Европа ще бъде онкологично болен. Ще бъдат разгледани хранопроводният карцином, стомашният, дебелочревният и панкреасният карцином“ – това каза на пресконференцията преди форума проф. д-р Искрен Коцев – р-л Клиника по гастроентерология към УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

През последните няколко години в България има тревожна тенденция за трайно увеличаване на карцинома на правото и дебелото черво. Затова по време на форума бяха обсъдени и профилактиката и превенцията на онкологичните заболявания в тази област  чрез подобряване на начина на живот и  хранене и информираност на населението. Според гастроентеролозите, кампанията на правителството за ограничаване на вредните храни е полезна, защото ще даде повече информация на хората по отношение на здравословното хранене и начина на живот, а ефектът от това ще се отрази на следващите поколения.

Tags: , , , ,

Comments are closed.