На вниманието на акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, съпредседател на Сдружението за национално съхранение: Провеждане на Конференция по демографията и геронтологията; съживяване на Сдружението за национално съхранение

УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК ВОДЕНИЧАРОВ,

В интервю пред БНТ/25 октомври т. г.относно демографската катастрофа, заявих на Димитър Цонев, че национален приоритет № 1 бе трябвало да е демографският и изказах идеята си Президентът да свика Комисията по национална сигурност, а БАН да организира и проведе (съвместно със Сдружението, на което сте и съпредседател, Нац. Алианс “Живот за България” и в. “Български лекар”) регулярна ежегодна конференция по проблема, която да го отчита, анализира и следи, като прави съответните изводи и дава съответните препоръки на държавните органи. На този форум да се обсъжда и геронтологичния проблем, вкл. въпроса със старческите домове и хосписи, които са крайно недостатъчни и трудно достъпни у нас.

Предложих също просветният министър да издаде Наредба за започване на училищните занятия с издигане на знамето и свирене на националния химн, както се прави в Турция, САЩ, Австралия.

В интервюто участие взе и доц. Елица Димитрова, демограф от БАН, която одобри идеята..

Споделям с Вас и безпокойството си относно затихването на дейността на Сдружението за национално съхранение. То трябва да бъде съживено, ако щете – и в памет на непрежалимия ни приятел и неустоим родолюбец проф. Марко Семов, и да попълни празнината, получила се в обществения ни живот от оттеглянето на Сдружение “Мати Болгария” от активна обществена дейност след кончината на д-р Петър Константинов. Предвид Вашата огромна заетост (предстои да Ви предложим кандидатурата и за президент), бихте могли да определите акад. Георги Марков като едноличен председател на Сдружението, а Петко Колев и Димитър Димитров – за секретари.

Очаквам мнението Ви по повдигнатите въпроси?

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.