На вниманието на г-н Христо Григоров, председател на БЧК: Допълване на решение 1039/20.12.2014 на МС с изпълнение на ритуал; организиране на тъжествена заря-проверка на 14 август; предложение до министъра на труда и социалната политика за отпускане на държавни стипендии за семействата на загиналите при спасяване българи

КОПИЕ: Доц. Красимир ГИГОВ, Гл. директор на БЧК

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

 

Припомням Ви, че съвместно с Вас, МЗ, ВМА, синдикатите и Мати Болгария през 2005 г. създадохме и оттогава ежегодно организираме отбелязване на Деня на Спасението 15 август, който е официализиран от МС с Решение 1039/20. 12. 2015 г.; ДВ/28. 12. 2014 г., което гласи: “Обявява 15 август за ден за оказване почит към сънародниците ни, загинали при спасяване на човешки живот – Ден на Спасението”. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която има подобно отбелязване. Пропуснато е обаче да бъде отбелязан ритуалът, който се изпълнява неформално пред ВМА и повечето областни болници в страната.

2. Затова би било добре това Решение да бъде допълнено с уточняване на официалния ритуал (2-минутно мълчание точно в 12 ч., придружено от сирени и сваляне знамената пред държавните учреждения – така, както е направено за 2 юни). За целта е нужно да изпратим съвместно предложение до здравния министър, който да го внесе в МС за разглеждане и одобрение и издаване на съответното Решение. Би могло да се допълни и с Тържествена заря-проверка в навечерието на 15 август – т. е. на 14 август, която, ако не бъде официализирано, БЧК може самостоятелно да провежда, организирана в централата и в Областните звена.

3. Имайки предвид, че ежегодно в нашите водоеми, предимно в Черно море, се давят по 2-3 самоотвержени души, след като са спасили давещи се, често оставяйки невръстни деца-сирачета, разчитам на Вашето човеколюбие и състрадателност, да отправим съвместно предложение до Министъра на ТСП да се отпускат специални държавни пенсии на семействата на тези наши сънародници-герои.

Tags: , , ,

Comments are closed.