И през 2016 ли няма да срещнем духовността?

Отминава 2015 г. Тревожна, с цунамито от бежанската вълна, с избухналата Трета световна война (религиозна, между войнстващия радикален ислям и цивилизования свят), с конфликта между ЕС, Русия и САЩ, с невиждано горещото лято, с все по-нарастващата тревога за бъдещето на нашите деца.

Но да стесним периметъра само до нашата толкова малка дейност – на в. “Български лекар”.

За 18-ти път проведохме Чилови дни, при почти незабележимо присъствие от страна на БЛС.

Отбелязахме и 11-тия Ден на Спасението – огромна благодарност към началника на ВМА ген. Николай Петров, Лекар на България, който за втори път организира полагаемите се държавни почести към д-р Стефан Черкезов и десетките българи, загинали при спасяване на човешки живот. От БЛС не дойдоха да поднесат дори едно цвете.

Проведохме и 1-вата Седмица на здравната култура – със съдействието на г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и д-р Данчо Пенчев, директор на Столична РЗИ, при надменния отказ на МОН и пълното мълчание на БЛС (предложихме им да насърчат колегите в страната да изнесат по 1-2 здравнопросветни лекции в местните училища).

Организирахме и поклонение пред светите мощи на нашия покровител св. Иван Рилски Чудотворец в Рилския манастир (искрени благодарности към доц. Красимир Гигов и д-р Славчо Близнаков за съдействието). От БЛС: отново надменност и тишина.

През 2015 г. от УС на БЛС не откликнаха на нито едно наше предложение или инициатива. Възпитанието изисква да се отговаря, независимо дали с “да” или “не”. Изглежда, не сме достойни дори и за един отказ по телефона.

Какво ще следва през Новата 2016?

Да продължаваме ли с тези дейности? Как може да се говори за приоритет на профилактиката, след като най-евтината, но и най-ефективната й част – здравната просвета, остава в сянка? Има ли нужда съсловието от малко Духовност? Не вярваме, че го интересуват единствено клиничните пътеки, отчетите (немалко от тях – знаем, фалшиви) пред Касата, сивото всекидневие – без капчица живец? Да, здравно-просветните лекции не се заплащат, но нима е малка радостта от обещанието на поне 2-3 дечица, че няма да пушат и да се дрогират?

Понякога горчиво си мислим, че цялата тази дейност на в. “Български лекар” е ненужна, да не кажем – дразнеща бездуховните хора, вгледани единствено в пъпа си.

Но – няма да я спрем!

През 2016 г., ако е казал Господ и ни е дал живот и здраве, ще проведем и 19-те Чилови дни (21 май), и 7-мия Родопски здравен Събор (22 май, с. Момчиловци, Смолянско), и 12-тия Ден на Спасението. А който иска – да заповяда.

Ще завършил тази новогодишна равносметка и план за действие през Новата година с благопожелания за крепко родопско здраве и дълголетие.

И с неизменния девиз на в. “Български лекар”: Бъдете с нас! Ние ви обичаме!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.