Оставете Павлик Морозов на мира!

Непосредствено след като бе изключен от ДПС, вече бившият му председател Местан, прежълтял и объркан, покрай витиеватите си обяснения пред журналистите пусна и един лаф-моабет: че е бил винаги “павликморозовец” на Доган. Никой от тях обаче не го попита да уточни какво е имал предвид. А вероятно и самият той не е много наясно що за фигура е въпросният Павел (Павлик) Морозов, макар че твърде вероятно да му е любим герой след като агентурното му име е Павел.

Това момче (1918 – 1932), надъхано от сталинската пропаганда за “враговете на народа” донася собствения си баша на чекистите, че извършва подривна дейност спрямо съветската власт. Бидейки председател на селсъвета, таткото е давал фалшиви бележки на стопаните, че са се издължили с непосилните зърнени наряди. Друг е въпросът, че той е пияница, постоянно пребиващ от бой майката и двете си деца и е отишъл да живее при комшийката. Така че в случая Павлик вероятно му е отмъщавал. “Врагът на народа” е задържан благодарение доноса на собствения му син. Печалното в случая е, че Павлик и братчето му скоро след това са намерени убити; уличават в престъплението дядо им и чичо им. Но сталинската пропаганда решава да моделира от трагичния образ на момчето символ на безпощадната болшевишка бдителност.

Така и не ми стана ясно защо Местан се оприличи на Павлик Морозов и как трудно определимата като геройство, преданост, себеотрицание или предателство, постъпка на това нещастно дете може да се пренесе върху действията на Агент Павел спрямо Доган.
Лично на мене не ми е ясно.

Но, ако обичате, не се отъждествявайте с исторически персонажи, независимо дали са реални или измислени герои. Просто не е добър вкус.

Tags: ,

Comments are closed.