Нов апарат в МУ-Пловдив помага за диагностика на Алцхаймер, мозъчен инсулт и Паркинсонова болест

Единственият в България апарат за функционално-магнитно-резонансно изобразяване е в Пловдив. Той е една от последните придобивки на Медицински университет-Пловдив. „Апаратът помага за ранната диагностика на неврологични заболявания и за предоперативна и следоперативната им оценка“, разкри професорът по психология д-р Дроздстой Стоянов и допълни, че уредът  помага и за оптимизацията на лечението и на избора на медикаменти в психиатрията.

Благодарение на апарата могат да се диагностицират някои от най-разпространените болести на мозъка и нервната система – болест на Алцхаймер, мозъчен инсулт, Паркинсонова болест, както и да се помогне за лечението на шизофрения и депресивни разстройства.

Уредът работи от няколко месеца, като продължава обучението на персонала, за да може той да бъде вграден още по-ползотворно в клиничната практика, неврологията, психиатрията и неврохирургията в България. Именно обучението на персонала за работа с апарата е една от целите на сътрудничеството с Университета в Лозана, Швейцария. Един от най-изявените преподаватели на висшето учебно заведение бе гост в МУ-Пловдив.

Професор д-р Богдан Драгански представи пред специалисти лекция на тема „Анатомични изследвания на мозъка с помощта на компютър – alea iacta est “.

„Точно такъв център, какъвто има тук, е на път да направи връзката между това, което виждаме в клиниката като проблем, но не можем да го решим и това, което науката предлага като възможни решения“, заяви професор Драгански в МУ-Пловдив.

Като невроучен професорът участва и в десетгодишния международен проект за човешкия мозък „Human Brain Project”.

“Това, което виждаме в последните 10-15 години като развитие на технологиите, влиза и в науката за мозъка. Ние се опитваме да разберем как работи мозъка, за да построим компютри, които да работят още по-добре“, разказа той.

„Но не, за да заместят нас! Целта е и наука, и клинична работа да имат полза“, допълни професор д-р Богдан Драгански.

Освен студенти и специалисти, на лекцията му присъстваше ректорът на МУ чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и заместник-ректорите по „Международно сътрудничество” и „Качество и акредитация” проф. д-р Мариана Мурджева и проф. д-р Стефан Сивков.

Tags: ,

Comments are closed.