Стряскащо: Режат със 70% парите на „Уши, нос и гърло”, карат пациентите да доплащат

Гилдията излезе с остра декларация срещу готвените промени

С близо 70% намаляване на парите за клиничните пътеки за “Уши, нос и гърло” предвижда Националната здравноосигурителна каса. Това предложение идва няколко седмици преди да се подпише Националния рамков договор. По този повод от представителите на Университетските клиники по Ушно – носно – гърлени болести и от членовете на Борда по УНГ болести към Българския лекарски съюз излязоха с протестна декларация.

Те отбелязват още, че във всички градове на страната недостигат УНГ лекари, а в някои области дори няма специализирани отделения. Столицата е единственото изключение по данните на Националната здравна карта. Тази статистика показва,  че всички УНГ лекари са принудени да работят минимум на две места и няма пенсиониран УНГ лекар, който да не работи. В последните години няма желаещи да специализират УНГ болести, годишно възпроизвеждаме от 5 до 7 нови специалиста, част от които мигновено заминават да работят извън страната.

„Досега Здравната каса е отделяла за дейността в тази специалност на година 26 милиона лева и 32 милиона заедно със специалността лицево-челюстна хирургия. Тези пари по една или друга причина са били разпределяни между лечебните заведения в държавата. Тази година този ресурс е намален като обща брутна стойност със 70%. Това означава, че абсолютно всички пациенти ще бъде наложено ограничение до  70% техния свободен достъп до специалността.

Това би могло да рефлектира върху самите пациенти, които ще дойдат и никога няма да имат възможност да получат същата услуга като миналата година срещу подобна сума, защото тя е под себестойността”, заяви директорът на УМБАЛ „Каспела”-Пловдив доц. Илиан Дойков, който е и специалист УНГ болести.

Предложенията на гилдията за запазване на досегашните средства за тези пътеки са гласувани по време на национална конференция, а в момента НЗОК предлага намаляване на парите с три четвърти.

Tags: ,

Comments are closed.